Cuma namazı vakitlerini internette bulabilirsiniz. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Cuma günkü hutbenin teması “İnsanın asli değeri vardır” olarak açıklandı. Cuma günleri cuma namazlarının cemaatle kılınması zorunlu hale getirildi. İşte İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere il il 1 Aralık 2023 Cuma namazı vakitleri…
CUMA NAMAZI Vakti İSTANBUL, ANKARA, İZMİR!
Cuma namazı vakti Diyanet’in namaz vakitleri listesinde yerini aldı. İşte illere göre Cuma namazı vakitleri…
CUMA NAMAZI Vakti
İSTANBUL NAMAZ VAKTİ 12.58
CUMA NAMAZI Vakti ANKARA 12.42
CUMA NAMAZI Vakti İZMİR 13.05
CUMA NAMAZI Vakti ADANA 12.32
ANTALYA CUMA NAMAZI SAAT 12.51
CUMA NAMAZI DİYARBAKIR 12.13
MERSİN’DE CUMA NAMAZI Vakti 12.35
CUMA MALATYA NAMAZ VAKTİ 12.20
GAZİANTEP’TE CUMA NAMAZI Vakti 12:24
CUMA NAMAZI Vakti KAYSERİ 12:32
CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Cuma Duası; 4 rekat sünnet, 2 rekat farz ve 4 rekat son sünnet olmak üzere 10 rekattan oluşur. Cuma günleri camide kılınan farz bir namazdır.
CUMA NAMAZI NASIL YAPILIR?
Cuma namazı farz namazlardan biridir ve cuma günü öğle namazı sırasında kılınır. Cuma namazının özelliklerinden biri de namazdan önce okunan hutbedir.
Cuma namazı 10 rekattır ancak nafile namazlarla birlikte 16 rekat da kılınır. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre Cuma namazları şu şekilde kılınacak;
Öğle ezanı okunduğunda dört rekatlık cuma namazının ilk sünneti kılınır.
Hatta anlamı
Şöyle denir: “Cuma namazının ilk sünnetini Allah rızası için kılmaya niyet ettim.”
Bu namaz öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.
Birinci rekatta önce Sübhaneke okunur. Daha sonra Euzü Besmele okunur.
Bütün rekâtlarda Fâtiha ve ek süre okunur. İlk seansta sadece Etteahiyyatu okunur.
Son oturumda:
Daha sonra caminin içinde ikinci ezan okunur. Daha sonra imam hutbe vermek üzere minbere çıkar. Vaaz okunur. Hutbe okunurken cemaatin dua etmesi ve konuşması tahrimi mekruhtur.
Hatîb Efendi dua ederken cemaat yüksek sesle amin demez. İçeriye sessizlik denir. Namaz kılarken haram olan şey, hutbe dinlerken de haramdır. Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet okur.
Daha sonra cemaatle iki rekatlık farz Cuma namazı kılınır. Bu namaz, sabah namazının farzı gibi kılınır.
Niyet şudur: “Allah rızası için farz olan Cuma namazını kılmaya ve hazır olan imama uymaya niyet ediyorum.”
Daha sonra dört rekatın son sünneti. Niyeti şudur: “Cuma namazının son sünnetini Allah rızası için kılmaya niyet ettim.”
Bu sünnet de ilk sünnet gibi yerine getirilir. Bu nedenle cuma namazı esasen farz ve sünnet namazlarıyla birlikte kılınır.
Son sünnetten sonra ahir zaman niyetiyle dört rekât daha namaz kılınır. Niyet edilirken şöyle denir: “Allah rızası için, namazı üzerimde olan ama henüz benden ayrılmayan son öğle namazının farzını kılmaya niyet ettim.” Niyet bu şekilde yapılırsa, o günün cuma namazının şartlarındaki bir eksiklikten dolayı kabul olunmadıkça öğle namazı kılınır. Kabul edildiği takdirde, son kaçırılan namaz öğle namazından sayılır.
Daha sonra sünnet olarak iki rekat vakit kılınır. Niyet, “Allah rızası için zamanın sünnetine uymaya niyet ettim” diyerek ifade edilir. Cuma namazı geçerli değilse bu on rekât öğle namazı sayılır. Daha sonra Ayet-el-Kürsi ve tesbihler okunarak dualar edilir.