Cumartesi, Temmuz 27

Kronik ağrılarla başa çıkmanın yolları

Kronik ağrı hayatınıza ve sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. Aşağıdaki adımlar ağrınızı kontrol etmenize ve rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

1. AĞRI DÖNGÜSÜNÜZÜ BİLİN

Kronik ağrı nedeniyle aktivitenizi azaltabilirsiniz. Düzenli fiziksel aktivite eksikliği, şeklinizi kaybetmenize ve kolayca yorulmanıza neden olabilir. Ağrı döngüsünü kırmak için kronik ağrıda sıklıkla görülen artan stres, sağlıksız alışkanlıklar, depresyon ve anksiyete gibi sorunları çözmeye yönelik adımlar atmanız gerekir.

2. STRESİN YÖNETİMİ

Sizi neyin strese soktuğunu öğrenin ve mümkün olduğunda stresi azaltmak için harekete geçin. Örneğin, gününüzü planlamak, programınızı basitleştirmek, organize olmak ve gün boyunca ara vermek, kronik ağrıyla ilişkili stresi yönetmenize yardımcı olabilir.

3. SAĞLIKLI ALIŞKANLIKLARA DEVAM EDİN

Tıbbi durumunuz ne olursa olsun, mümkün olduğunca sağlıklı olmanız önemlidir. Kronik ağrıyla uğraşırken sağlıklı alışkanlıkları sürdürmek özellikle önemlidir. Aşağıda okuyacaklarınız hayatınızın kontrolünü yeniden kazanmanıza ve kronik ağrılara rağmen sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.

4. EGZERSİZ

Egzersizin ağrıyı daha da kötüleştirdiğine dair yaygın bir inanış vardır. Aslında egzersiz ağrıyı azaltabilir, depresyon ve kaygıyı hafifletebilir. Aktivite aynı zamanda ruh halinizi ve genel sağlığınızı da iyileştirebilir. Egzersizden kaçınmak formunuzun bozulmasına neden olabilir ve bu da ağrıyı artırabilir. Size uygun bir egzersiz programı oluşturmak için doktorunuzla konuşun.

5. UYKUYU KAYBETMEYİN

Çoğu insanın kendini dinlenmiş hissetmesi için gecede yedi ila sekiz saat uykuya ihtiyacı vardır. Bol miktarda uyumak size gün boyunca ihtiyacınız olan enerjiyi verecektir. Uyumanıza yardımcı olacak bazı iyi uyku alışkanlıkları geliştirin. Örneğin her gün aynı saatte yatıp sabah aynı saatte uyanın, uyuma alışkanlığını edinin, uyku için keyifli ve rahat bir ortam yaratın, kafeinden uzak durun.

6. İYİ BESLENİN

İyi beslenmek vücudunuza ve zihninize çalışması için ihtiyaç duyduğu yakıtı sağlar. Sağlıklı bir diyet yeme konusunda anlaşmaya varmak ve buna bağlı kalmak, sağlığınızı ve fiziksel refahınızı kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.

7. ZAMANINIZI AYARLAYIN

Kronik ağrısı olan birçok insan için ağrı her zaman aynı değildir. Bazı günler kendinizi diğer günlere göre daha iyi hissedebilirsiniz. En iyi günlerinizde kendinize fazla yüklenmemeye dikkat edin. Aşırı efor, ilerleyen günlerde ağrı ve rahatsızlığı artırabilir. Kötü günlerde bile kalktığınızdan ve aktif olduğunuzdan emin olun. Mümkün olduğu kadar ılımlı bir tempoya sadık kalın.

8. RAHATLAMAYI ÖĞRENİN

Rahatlamak, huzur içinde olmaktan veya dinlenmekten çok daha fazlasıdır. Rahatlamak, bedeninizdeki ve zihninizdeki gerilimi serbest bırakmak anlamına gelir. Rahat nefes alma veya kademeli kas gevşemesi gibi rahatlama tekniklerini uygulamak, kronik ağrıyı daha da kötüleştirebilecek stresi hafifletmeye yardımcı olabilir. Gevşeme kas spazmlarını önleyebilir ve kas gerginliğini azaltabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking