Cumartesi, Temmuz 27

Türkiye gibi bölgesel güçler rol oynamadan Gazze’de çözüme ulaşmak zor

MSNBC programına konuk olan Büyükelçi Flake, Türkiye’nin ABD ile ilişkilerini, Rusya-Ukrayna savaşındaki konumunu ve İsrail’in Gazze saldırılarına karşı tavrını değerlendirdi.

Flake, şunları söyledi: “Kuzeyde Ukrayna’da savaş var, güneyde Gazze’de savaş var ve Türkiye tam ortada. Yüzde 97’si Müslüman bir ülke olarak Filistinlilere derin bir yakınlıkları olduğu açık. Bu yüzden İsrail Gazze’ye girmek açısından yaptığını yapıyor.” “Çok eleştiriyorlar.” dedi.

Türkiye’nin garantörlük teklifini hatırlatan Flake, şöyle konuştu: “Onlar garantörlük yapma ve kalıcı barış için diğer bölgesel ortaklarla çalışma isteklerini dile getirdiler. Onlar da bizim gibi iki devletli çözümü destekliyorlar. Bu nedenle birlikte çalışacağımızı düşünüyorum. Gazze Türkiye gibi bölgesel güçlerin olmadan bir rolü var.” Çözüm bulmak zor dedi.


“Türkiye önemini sürdürecek”

Flake, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşındaki konumuna ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğini desteklediğini belirten Flake, Ukrayna’nın Türkiye’den satın aldığı İHA’ların savaşta çok önemli rol oynadığını kaydetti.

Flake, “(Türkiye), Rus savaş gemilerinin Karadeniz’den uzak tutulması için Montreux Sözleşmesi’ne katıldı.” dedi.

“Ukrayna’nın Karadeniz’den tahıl çıkarabilmesi için tahıl anlaşmasının müzakere edilmesinde ve mahkumların değişiminde önemli bir muhatap oldular.” Flake, Türkiye’nin Rusya ile özellikle enerji sektöründe ilişkileri olduğunu ancak Rusya’nın yaptırımları Türkiye üzerinden ihlal etmemeye kararlı olduğunu söyledi.


“Kongre, Türkiye’ye 23 milyar dolarlık F-16 satışını anında tamamladı”

Flake ayrıca Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onayladığının da sinyalini verdi.

“Dünyada rejimler değişebilir ama coğrafya değişmez. Türkiye her zaman önemini korumaya devam edecektir.” Flake, ifadeleriyle, İsveç’in NATO’ya girmesine ilk başta karşı çıkan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu hatırlattı.

“Çözmeleri gereken bazı sorunlar vardı ve çözdüler. Ardından Kongre derhal Türkiye’ye 23 milyar dolar değerindeki F-16’ları sattı. Bu, Türkiye’nin birlikte çalışabilir kalması açısından önemli. Bizimki dışında en büyük orduya ve en büyük NATO ordusuna sahibiz, dedi Flake. Hava kuvvetleri var.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking