Cumartesi, Aralık 28

TikTok yasağının kaldırılmasına zemin hazırlayan yasanın durdurulması çağrısında bulundu

Yargıtay'a sunulan itiraz dilekçesinde, şirketin Yargıtay'da incelenmek üzere ihtiyati tedbir talep ettiği belirtiliyor.

Dilekçede, söz konusu yasanın 19 Ocak 2025'te yürürlüğe gireceği ve bunun ülkenin “en popüler ifade platformlarından biri” olan TikTok'un kapatılmasına neden olacağı belirtildi.

Dilekçede, ihtiyati tedbirin ABD'deki yeni yönetime pozisyonunu belirlemesi için zaman tanıyacağı ve bunun da Yüksek Mahkeme incelemesi ihtiyacını ortadan kaldırabileceği belirtildi.

1 ay süreyle kapanmak 1 milyar doların üzerinde zarara neden olabilir

TikTok'un küresel iş çözümleri başkanı Blake Chandlee, dilekçede yaptığı açıklamada, platform geçici olarak kapatılsa bile, ürünlerini pazarlamak için TikTok'ta bulunan binlerce işletmenin zarar göreceğini söyledi.

Chandlee, TikTok'un sadece 1 ay süreyle kapatılmasının, ABD'deki yaklaşık 2 milyon içerik oluşturucu için yaklaşık 300 milyon dolar, ABD'deki küçük işletmeler için ise 1 milyar dolardan fazla gelir kaybına neden olabileceğinin tahmin edildiğini söyledi.

Bunun gerçekleşmesi durumunda TikTok'un hedef küresel reklam gelirinin 2025 yılında %29'unun kaybolmasının beklendiğini kaydeden Chandlee, platformun 1 aydan fazla kapalı kalması durumunda bu rakamların artacağı konusunda uyardı.

Mahkeme TikTok yasağına zemin hazırlayan yasanın lehine karar verdi

Geçtiğimiz yıl ABD yönetimi, Amerikalı kullanıcıların verilerini Çin yönetiminin erişimine açmakla suçladığı TikTok'u bir ABD şirketine satmaya karar vermişti. Bu bağlamda Mart ayında Kongre tarafından onaylanan tasarı, ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanmıştı.

Biden yönetimi, TikTok'a Çin'in ByteDance'iyle ilişkisini sonlandırması için 19 Ocak 2025'e kadar süre verdi, aksi takdirde şirket ABD'de yasaklanacak ve kullanıcıların erişimi engellenecekti.

170 milyon kullanıcısı olan TikTok da ABD Anayasası'nın 1. maddesinde belirtilen ifade özgürlüğüne ve ABD'nin “açık internet” politikasına aykırı olduğunu ileri sürerek temyiz mahkemesinden bu yasanın bozulması talebinde bulundu.

TikTok'un başvurusunda ayrıca ABD yönetiminin verdiği sürenin çok kısa olduğu ve bu dönemde ByteDance ile ilişkinin sonlandırılmasının teknik ve pratik olarak mümkün olmadığı ileri sürüldü.

Temyiz Mahkemesi geçtiğimiz hafta TikTok'un yasaya itiraz ettiği davada kararını verdi. Mahkeme, TikTok yasağının önünü açan yasanın lehinde karar verdi.

Öte yandan ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump, seçim kampanyası sırasında 20 Ocak 2025'te göreve başlamasından bir gün önce yürürlüğe girecek yasaya karşı çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi