Cumartesi, Temmuz 27

Taliban, kadınları ‘şiddetten korumak’ için cezaevine gönderiyor

Birleşmiş Milletler raporuna göre, Afganistan’daki kadınların artık yargıda veya kolluk kuvvetlerinde çalışmalarına ve cinsiyete dayalı şiddet suçlarıyla baş etmelerine izin verilmiyor.

REKLAM

Birleşmiş Milletler tarafından bugün açıklanan bir rapora göre, Taliban yetkilileri Afgan kadınları “cinsiyete dayalı şiddetten korumak” için hapishanelere gönderiyor.

Taliban 2021’de iktidara gelmeden önce Afganistan’da, toplumsal cinsiyet şiddetinden kurtulanların sığınabileceği, devlet destekli 23 kadın koruma merkezi vardı.

Kadın koruma merkezleri, aile içi şiddetten kaçan, eşi veya ailesi tarafından istismara uğrayan, genç yaşta kendinden büyük erkeklerle evlenmeye zorlandığı için evini terk edip kalacak yer arayan kadınlara sığınak görevi görüyordu. .

BM raporuna göre bu merkezlerin hiçbiri şu anda mevcut değil.

Taliban liderliğindeki yönetimin yetkilileri, Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu’na (UNAMA) yaptıkları açıklamada, bu tür sığınma evlerine (kadın koruma merkezlerine) gerek olmadığını, çünkü bunların “Batı tarzı bir konsepte” sahip olduğunu söyledi.

Rapora göre Taliban artık yanlarında kalacak erkek akrabaları olmayan veya erkek akrabaları güvende olmayan kadınları hapse gönderiyor.

Ayrıca raporda, yetkililerin erkeklerden, korunmaya muhtaç yakınlarına zarar vermeyeceklerine dair taahhüt veya yemin etmelerini istediği belirtiliyor.

Yemin sırasında köyün veya mahallenin büyükleri de ifadeye çağrılır.

Raporda, “hapishanelerin uyuşturucu bağımlılarını ve evsizleri barındırmak için kullanılmasına benzer şekilde” kadınların kendi korunmaları için hapishanelere gönderildiği belirtildi.

Taliban iktidara geldiğinden bu yana giderek daha fazla kadın ve kız çocuğu evlerinde hapsedildi.

Kızlar altıncı sınıftan sonra öğrenimlerine devam edemiyorlar. Liseler ve üniversiteler zaten yasak.

Ayrıca kadınların park gibi kamusal alanlardan ve birçok işten men edilmesi de yasaklandı.

Kadınların 72 km’nin üzerindeki yolculuklarda yanlarında erkek refakatçi getirmeleri ve kıyafet kurallarına uymaları gerekiyor.

Taliban’ın temmuz ayında çıkardığı bir kararnameyle ülke genelindeki güzellik salonlarının kapatılması talimatı verildi.

Güzellik salonları kadınların ev veya aile ortamı dışında gidebildiği az sayıdaki yerden biriydi.

Yayınlanan verilere göre Afganistan uzun süredir “kadınlar için dünyanın en kötü yerleri arasında” yer alıyor.

Taliban iktidara gelmeden önce bile milyonlarca kız çocuğu kültürel veya başka nedenlerden dolayı okula gidemiyordu. Ayrıca erken evlilik, şiddet ve istismar da yaygındı.

İnsan hakları örgütleri, Taliban’ın kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti daha olası hale getireceği ve onlara yönelik tüm yasal korumayı ortadan kaldıracağı konusunda uyarıyor.

REKLAM

BM raporuna göre kadınlar artık yargıda veya kolluk kuvvetlerinde görev alamıyor ve cinsiyete dayalı şiddet suçlarıyla uğraşamıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking