Cuma, Eylül 20

Putin 13 yıl sonra Çeçenya’ya sürpriz ziyarette bulundu

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu ziyareti, yaklaşık 13 yıl aradan sonra Rusya Federasyonu’nun Müslüman çoğunluklu bölgesine yaptığı ilk ziyaret olma özelliği taşıyor.

REKLAM

Ukrayna’nın Batı Rusya’nın Kursk bölgesine yönelik sınır ötesi saldırısı üçüncü haftasına girerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Özerk Cumhuriyeti Çeçenistan’a beklenmedik bir ziyarette bulundu.

Putin Salı günü yaptığı ziyarette, Ukrayna kuvvetleriyle savaşmak üzere cepheye gönderilecek gönüllü savaşçıların yetiştirildiği özel kuvvetler akademisini de ziyaret etti.

Rus devlet kurumlarından gelen haberlere göre Putin, gönüllü savaşçılara övgüde bulunarak şunları söyledi: “Rusya onlar gibi adamlar olduğu sürece yenilmez olacaktır.”

Çeçenya Cumhuriyeti lideri Ramzan Kadırov’un Telegram gönderisine göre, Ukrayna’ya yönelik işgalin başladığı Şubat 2022’den bu yana tesiste gönüllüler de dahil olmak üzere 47.000’den fazla savaşçı eğitim gördü.

Çeçen savaşçılar Ukrayna’daki çatışmanın her iki tarafında da yer alıyor. Ayrıca merhum Çeçen bağımsızlık lideri Dzhokhar Dudayev’e sadık Kiev yanlısı gönüllüler de var.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Çeçenya’nın bağımsızlık talebi, Rus hükümet güçleriyle yıllarca süren savaşlara yol açtı ve 1999 ile 2009 yılları arasındaki İkinci Çeçen Savaşı’nda Rusya, sonunda bölge üzerindeki federal kontrolü yeniden ele geçirdi.

Putin Çeçenya’da Devlet Başkanı Kadırov tarafından karşılandı. Kadırov, Rus lidere ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

Kadirov, “Sizi 13 yıldır bekliyoruz ve bizim cumhuriyetimiz de dahil olmak üzere çözmeniz gereken birçok sorun olduğunu biliyorum” dedi.

Rus devlet medyasının bildirdiğine göre Çeçen lider Kadirov, Ukrayna’ya karşı savaşmaya hazır “onbinlerce” yedek askeri bulunduğunu doğruladı.

Bu savaşçıların Ukrayna’nın bu ayın başlarında Moskova’yı hazırlıksız yakalayan Kursk bölgesindeki saldırısına karşı savaşmak üzere çağrılıp çağrılmayacağı henüz belli değil.

Kremlin, yıllardır süren çalkantıların ardından Kuzey Kafkasya’yı istikrara kavuşturma konusunda Kadırov’a güveniyor. Kadirov yargısız infaz, işkence ve muhaliflere yönelik susturma suçlamalarıyla eleştirilse de Rus yetkililer soruşturma çağrılarına kulak vermiyor.

Putin Çeçenya’yı ziyaret etmeden önce Kafkasya’nın Kuzey Osetya eyaletindeki Beslan’a gitti. Burada, 2004 yılında İslamcı militanların üstlendiği ve 330’dan fazla kişinin ölümüne yol açan okul saldırısında öldürülen çocukların anneleriyle neredeyse 20 yıldır ilk kez tanıştı.

Burada Rus lider, Kiev’in Kursk’a saldırısını eleştirdi ve Ukrayna’yı eylemlerinden dolayı “cezalandıracağına” söz verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş