Çarşamba, Eylül 11

Epilepsi hastaları için 8 beslenme önerisi – SAĞLIK

Halk arasında epilepsi olarak bilinen epilepsi, genel olarak yaşam boyu süren bir sağlık sorunu olarak bilinmektedir. Hastalığın neden olduğu nöbetler kontrol altına alındığında epilepsili birçok kişi normal hayat yaşayabilir. Epilepsi hastalarına yönelik dengeli ve düzenli bir beslenme planı, nöbet sayısının ve hastalığın zararlı etkilerinin azaltılması sürecine önemli katkı sağlar. Kayseri Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Dr. Betül Merd epilepsi hastalarının beslenmesi konusunda bilgiler verdi. Epilepsi önemli bir sağlık sorunudur Epilepsi, sinir sistemini etkileyerek beynin işleyişini geçici olarak bozan ve nöbet şeklinde kendini gösteren önemli bir sağlık sorunudur. Her yaştan insanda uzun süre gözlemlenebilen bu sorun birçok semptomu da beraberinde getiriyor. Nöbetler, beynin hangi bölümünün etkilendiğine bağlı olarak insanları farklı şekilde etkiler. Epilepsinin 5 önemli belirtisi Epilepsinin olası belirtileri şu şekilde gelişir;

  • Baş dönmesi nedeniyle bayılma
  • Kontrol edilemeyen bir titreme ve titreme hissinin eşlik ettiği boşluğa bakmak
  • Kollarda ve bacaklarda karıncalanma hissi
  • Kol ve bacaklarda istemsiz seğirme, elleri kontrol edememe, çığlık atma
  • Ağızdan köpük gelmesi, istemsiz idrar kaçırma.

Epilepsinin tedavisi var mı?

  • Antiepileptik ilaçlar olarak adlandırılan ilaçların kullanımı temel tedavi yöntemidir.
  • Ameliyat
  • Nöbetlerin kontrolüne yardımcı olabilecek bir cihazın vücuda yerleştirilmesi
  • Nöbetlerin kontrolüne yardımcı olabilecek özel bir diyet olan ketojenik diyet

Dengeli ve sağlıklı beslenme önemli Dengeli ve sağlıklı beslenme tüm insanlar için önemli ve vazgeçilmez bir kuraldır. Bu kural çoğunlukla hastalık denilince akla gelse de bunu hayatı boyunca uygulayan kişiler daha sağlıklıdır. Günümüz bilimsel araştırmaları, genel sağlık üzerinde etkileri kanıtlanmış olan dengeli ve düzenli beslenmenin birçok hastalıkla mücadelede olumlu etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Epilepsiyle mücadelede etkili olan temel beslenme önerileri şunlardır:

  1. Vücuttaki kan şekeri seviyesinin dengeli olması her hastalıkta olduğu gibi epilepsinin sona ermesi için önemlidir. Bu nedenle kan şekerindeki ani artışlar nöbetleri tetikleyebilir. Şeker seviyesini yükselten şekerli yiyeceklerden kaçınılmalı, şeker içeriği düşük tahıl bazlı yiyecekler tüketilmelidir.
  2. Sağlıklı yağlarla hazırlanan besinlere günlük beslenme planınızda yer vermelisiniz.
  3. Özellikle sağlıklı zeytinyağı kullanılmalı, Omega 3 ve Omega 9 gibi besin kaynakları tercih edilmelidir.
  4. Epileptik nöbetleri tetikleyebilecek alkollü içeceklerden kaçınılmalıdır.
  5. Kafein içeren kahve, çay ve kakao tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  6. Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilecek besinler mutlaka uzman hekim gözetiminde tüketilmelidir.
  7. Baklagiller, tam tahıllı ürünler ve kalsiyum, magnezyum ve sodyum açısından zengin yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.
  8. Vücudun besinler yoluyla yeterli miktarda vitamin ve mineral alması sağlanmalıdır.

Kan şekeri dengelenmeli Epilepsi hastalarının beslenmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri hastanın kan şekerinin dengeli kalmasının sağlanmasıdır. Bu nedenle bu hastalığa yakalanan kişilerin şeker içeren gıdalardan uzak durarak tam tahıllı unlu ürünler tüketmeleri çok önemlidir. Uzun süreli açlık kan şekerinin çok düşmesine neden olduğundan hastaların öğün atlamaması gerekir.

  • Bu hastalar için balık tüketimi oldukça önemlidir. Balıklarda bulunan Omega 3 ve Omega 9 gibi sağlıklı yağlar epilepsi hastaları için oldukça faydalıdır. Bu nedenle epileptik hastaların balık tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir.
  • Epilepsi hastalarının çok sık alkol ve çay tüketmemeleri, kahve, kola gibi kafeinli içeceklerin tüketimini sınırlamaları gerekmektedir. Bu içecekler epileptik nöbetleri tetikleme özelliğine sahiptir.
  • Epilepsi için kullanılan bazı ilaçlar nar, greyfurt gibi meyvelerle etkileşime girerek ilacın etkisini azaltabilir. Bu nedenle greyfurt, nar gibi meyvelerin tüketimine dikkat etmeli ve bir uzmana danışmalısınız.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking casibom