
10 yıllık geçmişiyle öne çıkan ve dünyanın her yerinden 44 binden fazla nitelikli dil öğretmenini ve dil öğrenmek isteyenleri bir araya getiren Preply, yeni araştırmalar yayınladı. Preply, dil, kültür ve öğrenme odaklı son araştırmasında, 1940'lı yıllardan bu yana dünyada en çok kullanılan psikolojik araçlardan biri haline gelen Myers-Briggs kişilik envanterinin önerdiği 16 farklı kişilik tipinin başarıya etkisini araştırdı. yabancı bir dil öğrenmektir. İngilizce öğrenen ve akademik literatürden yararlanan 1.000 kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırma, kişilik tiplerinin öğrenme süreçlerine doğrudan etkisi olduğunu ortaya çıkardı.
Preply internet sitesinde Türkçe olarak yayınlanan araştırma, “İçe dönük biri dışa dönük biriyle aynı şekilde mi öğrenir? Lider tipi kişiliğe sahip kişilerin öğrenme süreçleri girişimci karakter özelliklerine sahip olanlardan nasıl farklıdır? “Kişilik türleri nelerdir ve öğrenme sürecini nasıl etkiler?” Her şey şu tür sorularla başladı: Kişiselleştirilmiş dil öğrenme deneyimleri uzmanı Preply tarafından akademik kaynaklarla ve Eylül 2024'te yapılan bir anketle desteklenen rapor; Algı, bilgi işleme, karar verme ve yönetim becerileri ile öğrenme süreçlerindeki başarı ile tanımlanan 16 farklı kişilik tipi arasındaki organik ilişkiyi ortaya çıkardı.
Dil öğreniminde en başarılı kişilik tipleri ortaya çıktı
Dünya çapında yaygın olarak kabul edilen ve Türkiye'de en az 8 milyon kez çözüldüğü bilinen Myers-Briggs Kişilik Tipi Göstergesi'ni (MBTI) referans alan araştırmada, kişilik tiplerinin öğrenmeye etkileri şu şekilde değerlendirildi: şeffaf metodoloji ve kişilik tipleri, dil öğrenmedeki başarılarına göre sınıflandırıldı. Bireyleri içe dönük/dışa dönük, algılama/hissetme, düşünme/hissetme ve yargılama/algılama tercihlerine göre değerlendiren teste katılan çevrimiçi İngilizce kursu Preply'nin 1.000 öğrencisine çeşitli sorular soruldu. Anket sonuçları, Kahraman/Lider (ENFJ), Komutan/Komutan (ENTJ) ve Tartışmacı (ENTP) kişilik tiplerine sahip olanların dil öğrenmede daha başarılı olduğunu gösterdi.
Myers-Briggs'in en genel uygulanabilir ve erişilebilir kişilik testi olduğunun vurgulandığı araştırmada ayrıca ENTJ ve ENTP gibi kavramların anlamları ve Myers-Briggs'in önerdiği 16 kişilik tipinin özellikleri de detaylandırıldı. Preply'ın araştırmasına göre liderlik vasıfları baskın olan, dışa dönük, araştırmacı, sezgilerinden beslenen, analitik becerileriyle ön plana çıkan, planlı ve mükemmelliğe önem veren bireyler yabancı dil öğrenmede daha başarılı oluyor. Bu bağlamda Myers-Briggs kişilik testine göre ENFJ, ENTJ ve ENTP karakterlerinin her birinin bu ortak özellikleri paylaştığı ifade edilmiştir.
“Kaşifler” dil öğrenmekte zorluk çekiyorum
Akademik referanslarla da desteklenen çalışmada, çalışma yazarları, MBTI olarak da bilinen kişilik testinin, bireylerin yeni bilgi ve görevlerle etkileşim kurma biçiminin sahip oldukları kişilik özelliklerine göre şekillendiğini öne sürdüğüne dikkat çekti. Araştırma, içedönüklerin okuma/yazma gibi dil öğrenme kategorilerinde, dışadönüklerin ise etkileşime dayalı öğrenme yöntemlerinde daha iyi performans gösterdiği örneklerle desteklendi. Bazı kişilik özelliklerinin yabancı dil öğrenme sürecini kolaylaştırdığını, bazılarının ise zorlaştırdığını vurgulayan araştırma kapsamında, yabancı dil öğrenme sürecinde diğerlerine göre daha az başarılı olan kişilik tipleri şöyle: “Kaşifler” Grup altında ISTP, ISFP ve ESTP'nin listelendiği ortaya çıktı.
Araştırmanın yazarları, bu insanları, genellikle yeni şeyler denemekten çekinmeyen ve aynı anda birden fazla şeyin üstesinden gelme becerisine sahip, kendi kendini motive eden bireyler olarak tanımladı.
Araştırmada öğrencilerin kişilik tiplerinin bilinmesinin hem öğrencilere hem de öğretmenlere öğrenme süreçlerinin nasıl tasarlanması gerektiği konusunda rehberlik sağladığı vurgulandı.
“Kişiliğini kucakla, öğrenmeye başla”
44 binden fazla dil öğretmeniyle İngilizce başta olmak üzere onlarca dil için çevrimiçi dil kursları sunan Preply'ın kişilik tipleri ile dil öğrenimi arasındaki ilişkiyi araştıran araştırması, her öğrencinin kendi güçlü ve zayıf yönlerini bilerek hareket etmesi tavsiyesiyle sonuçlandı. .
Araştırmanın temel amacının, öğrencilerin güçlü yönlerini ve gelişime açık alanlarını keşfederek ihtiyaçlarını daha net belirlemelerini teşvik etmek olduğunu özetleyen araştırmacılar, Preply gibi kişiselleştirme fırsatları sunan platformların, kendilerini tanıyan öğrencilere yardımcı olabileceğinin altını çizdi. Mümkün olan en kısa sürede en iyi sonuçları elde etmek için. Preply'da kullanıcılar; Öğrencilerin sözlü uygulamalardan sosyal öğrenmeye, konuşma uygulamalarından yazma, okuma ve kelime etkinliklerine kadar ihtiyaçlarına uygun yabancı dil öğrenme fırsatlarından yararlanabilecekleri belirtildi. Araştırma, “Kişiliğini kucakla, öğrenmeye başla” mesajıyla sona erdi.