Cumartesi, Temmuz 27

Netanyahu “Hamas teslim olursa savaşın biteceğini” savundu

Netanyahu, Amerikalı yazar Dan Senor’la yaptığı röportajda, Hamas’ın kabul ettiği ancak İsrail’in reddettiği ateşkes ve esir değişimi anlaşmasının gölgesinde Hamas’ın silah bırakması halinde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurmaya hazır olacağını söyledi.

Netanyahu, şunları söyledi: “Hamas silahlarını bırakır, teslim olur ve esirleri teslim ederse savaş yarın sona erebilir. (Hamas liderliğinin) sürgüne gitme seçeneği hâlâ geçerli, bunu her zaman tartışabiliriz ama en önemli konu şu: Teslim olurlarsa silahlarını bırakırlarsa savaş biter.” dedi.


Hamas ateşkes teklifini onayladı

Hamas hareketinin siyasi büro başkanı İsmail Haniyeh, 6 Mayıs’ta Katar ve Mısır’a Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirdi.

Hamas’ın Katar ve Mısır’ın öne sürdüğü “ateşkes önerilerini” onayladığını açıklamasının ardından İsrail savaş kabinesi Refah’a yönelik saldırılara devam etme kararı aldı.

İsrail ordusu, 6 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Refah’ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılması çağrısında bulunmuş ve 7 Mayıs sabahı Gazze’deki Refah bölgesine kara saldırısı başlattığını duyurmuştu. Mısır sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirmişti.

Hamas, 10 Mayıs tarihli açıklamasında, arabulucuların ateşkes teklifini reddetmesinin ardından İsrail’in, esir değişimi anlaşması ve Gazze’deki ateşkesle ilgili müzakere stratejisini gözden geçireceğini söyledi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında en az 15.000’i çocuk ve 10.000’i kadın olmak üzere 35.000’den fazla Filistinli öldürüldü, 78.641 kişi de yaralandı.

Enkaz altında hâlâ binlerce kişinin öldüğü söylenirken sivil altyapı da tahrip ediliyor, insanların sığındığı hastaneler ve eğitim kurumları hedef alınıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking