Cuma, Eylül 20

İran’ın desteklediği Hizbullah işgal altındaki Golan Tepeleri’ni vurdu: 50’den fazla roket atıldı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Saldırı, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in İsrail ve Hamas’ı ateşkes konusunda ikna etmek amacıyla Mısır ve Katar’dan önemli arabulucularla görüşmesi sonrasında gerçekleştirildi.

REKLAM

İran’ın desteklediği Lübnan Hizbullahı Çarşamba günü 50’den fazla roket atarak İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ndeki bazı evleri vurdu.

Hizbullah, bu saldırının İsrail’in Salı gecesi Güney Lübnan’a düzenlediği saldırıya misilleme olduğunu duyurdu.

Son haftalarda üst düzey Hamas ve Hizbullah liderlerinin öldürülmesinin ardından Orta Doğu’da daha geniş bir savaşa ilişkin endişeler artarken, İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanmasına yönelik diplomatik çabalar da iki katına çıktı.

Saldırıdan kısa bir süre önce ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ateşkes anlaşmasına aracılık etmek üzere Mısır ve Katar’dan arabulucularla bir araya geldi.

Blinken gazetecilere İsrail’in “geçiş teklifini” kabul ettiğini öne sürerken, Mısırlı yetkililer Associated Press’e (AP) Hamas’ın İsrail’in askerlerini gerçekten Gazze’den çekip Gazze’deki Gazze’ye son verip vermeyeceğine dair şüpheler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı direndiğini söyledi. savaş. Anlaşmayı kabul edeceğine dair şüphelerini dile getirdi.

Müzakereler hakkında doğrudan bilgisi olan Mısırlı bir yetkili, geçiş teklifinin anlaşmanın ilk aşamasının uygulanmasını gerektirdiğini söyledi: Gazze’de Hamas tarafından tutulan en savunmasız İsrailli sivil rehinelerin serbest bırakılması.

Taraflar daha sonra İsrail veya arabulucular tarafından Hamas’a verilen herhangi bir “garanti” olmaksızın ikinci ve üçüncü aşamaları müzakere edecekler.

Yetkili, “Amerikalılar garanti değil vaatlerde bulunuyor” dedi. “Hamas bunu kabul etmeyecek çünkü bu, Hamas’ın altı haftalık çatışmasızlık ve kalıcı bir ateşkes garantisinin olmaması karşılığında sivil rehineleri serbest bırakacağı anlamına geliyor.”

Yetkili ayrıca teklifte, İsrail’in Gazze’deki iki stratejik koridordan, Gazze’nin Mısır sınırı boyunca uzanan Philadelphia Koridoru ve Gazze’nin doğusundan batısına uzanan Netzarim Koridoru’ndan güçlerini çekip çekmeyeceğinin açıkça belirtilmediğini söyledi. bölge.

İsrail’in Philadelphia koridorundaki kuvvetlerini azaltmayı teklif ettiği ve bölgeden çekilme “söz verdiği” bildirildi.

Mısırlı yetkili, “Bu bizim ve tabii ki Hamas için kabul edilemez” dedi.

ABD destekli ateşkes anlaşması, Hamas’ın 7 Ekim saldırılarında alınan tüm rehineleri serbest bırakacağı üç aşamalı bir süreci içeriyor. Buna karşılık İsrail, güçlerini Gazze’den çekecek ve Filistinli tutukluları serbest bırakacak.

Ekim ayında savaşı başlatan saldırılarda Hamas’ın hâlâ 110 civarında kişiyi rehin tuttuğuna inanılıyor.

İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim’deki saldırısında çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş, 250’ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail’in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze’de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.

REKLAM

Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 40.000’den fazla Filistinli öldürüldü, 90.000’den fazla Filistinli yaralandı.

Yıkılan Gazze’nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.

Güney Afrika’nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.

REKLAM

Diplomatlar, ateşkes anlaşmasının İran ve Lübnan Hizbullahını Hamas başkomutanı Fuad Şükür ve Siyasi Büro şefi İsmail Haniye’nin öldürülmesine yanıt vermemeye ikna edeceğini umuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş