Çarşamba, Aralık 25

Diyabet riskini artıran 9 yaz hatası! – SAĞLIK

Sağlıksız beslenme, hareketsizlik, şekerli içecek ve tatlı tüketimi, aşırı kilo, endokrin bozuculara ve kimyasallara maruz kalma gibi etkenler nedeniyle ülkemizde son 20 yılda diyabet hastalarının sayısının yüzde 100 arttığını belirten Dr. Acıbadem Dr. Şinasi Can Hastanesi (Kadıköy) Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Karataş “Avrupa ülkeleri arasında diyabet hastası sayısındaki artışta Türkiye başı çekiyor. Üstelik her iki kişiden biri diyabet hastası olduğunun farkında bile değil. “Teşhis konulamadığı için karşılaştıkları risklerin büyük olduğunu bilmiyorlar ve bu nedenle tedavi amaçlı herhangi bir ilaç kullanmıyorlar ve sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıklarını sürdürüyorlar.” Doç. Özellikle aşırı yaz sıcaklarında serinlemek için sürekli şekerli içecekler içmenin, “her şey dahil” otellerde her türlü baştan çıkarıcı tatlı ve karbonhidrattan zengin yiyeceklerin şeker hastalarının sağlığını ciddi şekilde tehlikeye attığını söyledi. Dr. Savaş Karataş, diyabet tehlikesini artıran en sık yapılan 9 yaz hatasını anlattı, önemli uyarılar ve ipuçları verdi. Sıcak hava terlemeyi artırır, bu da vücut sıvılarının ve minerallerin önemli ölçüde kaybına yol açabilir. Diyabetli kişilerin kan şekerinin tehlikeli dalgalanmalarını önlemek için yeterli miktarda sıvı tüketmesi ve bu sıvı ihtiyacını, doktorunuz aksini önermediği sürece öncelikle su içerek karşılaması çok önemlidir. Bol su içmeniz ve kan şekeri seviyenizi düzenli olarak izlemeniz gerekir. Yaşlılarda susuzluk hissi bastırılabilir. Özellikle dehidrasyon etkisi olan ilaçları kullananların daha dikkatli olması gerekmektedir.

  • İlaçların, cihazların ve insülinlerin uygun koşullarda saklanmaması

İnsülin ve diğer diyabet ilaçlarının kurallara uygun saklanması gerekirken, şeker ölçüm cihazı ve çubuğun ısıdan etkilenerek hatalı sonuçlar verebileceği de unutulmamalıdır. Örneğin; Bazı şeker ölçüm cihazları 40 derecenin üzerinde yanlış sonuç veriyor.

  • Kan şekerinin doğru ölçülmemesi

Kan şekeri ölçümü serin ve gölge bir yerde yapılmalı, kan şekeri ölçüm çubukları güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Vücut nemi sonuçları etkilediğinden deniz veya havuzdan çıktıktan sonra parmaklarınızı iyice kurulamalı ve kan şekeri seviyenizi ölçmelisiniz.

  • Çıplak ayakla yürümek, sıcak yere basmak

Diyabet hastalarının sinir tutulumu varsa yürürken travmayı fark etmemesi çok tehlikelidir. Gerekirse yumuşak terlik kullanmalısınız. En ufak bir lezyon veya kızarıklığın ciddi travmatik sonuçlara ilerleyebileceği bilinmeli, bu nedenle çıplak ayakla yürümekten kaçınılmalıdır. Sıcak zeminlerde asla çıplak ayakla yürümemelisiniz.

  • Kendinizi aşırı sıcakta şekerli içecekleri “soğutmakla” sınırlayın

Doç. Dr. Savaş Karataş “Soğuk meşrubatlar, meyve suları veya aşırı sıcaklarda kurtarıcı gibi görünen diğer içecekler, ‘diyet’ adı altında bile içerdikleri şeker yükü açısından gözden geçirilmelidir. Sabahları 2-3 litre günlük suyu sağlıklı sebzelerle hazırlayıp gün boyu tüketmek daha doğru olacaktır. Hazır meyve suları ve limonatalar yüksek miktarda karbonhidrat içerebilir ve güvenli değildir. “Ayran az yağlı yoğurtla yapılmalı ve bir paketin yaklaşık 80 kcal içerdiğini unutmayın” diyor.

  • Hipoglisemik terlemeyi yaz terlemesiyle karıştırın

Hipogliseminin (kan şekeri düşüklüğü) klasik semptomlarından biri olan terleme, yaz sıcağında sıcağa bağlı terlemeyle karıştırılabilir ve hipogliseminin tespit edilmesi daha zor veya daha geç olabilir. Bu nedenle kan şekerinizin düşüp düşmediğinden emin olmanız gerekir. Tatilde olsanız bile, çabuk emilen karbonhidratları içeren yiyecekleri her zaman elinizin altında bulundurmalısınız.

  • kontrolden çıkan aşırı hareket

Yaz aylarında aşırı hareket edebiliriz ve kaslarda glikoz kullanıldığı için kan şekerimiz düşebilir. Yaz aylarında bile farklı yaşam ritimleri olabilir; bir öğün ile diğeri arasındaki aralıklar daha uzun olabilir ve kan şekeri seviyeleri bir önceki öğüne göre çok daha fazla düşebilir. Evden uzakta geçirilen bir tatil sırasında yemeğin kalitesi veya miktarı değişebilir ve kan şekeri düzeyi öğünlerde daha az yükselebilir ve/veya öğün aralarında çok düşük düşebilir.

  • güneş ışığına maruz kalma

Yaz aylarında havuz/plaj kenarında yürürken veya güneşlenirken güneş yanıklarına maruz kalabilirsiniz. Özellikle diyabetli kişilerde güneş yanığı vücutta daha fazla strese neden olur ve kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Vücudunuzu yeterli güneş kremiyle koruduğunuzdan ve koruyucu gözlük taktığınızdan emin olun.

  • Tatlı ve hamur işlerine “hayır” diyememek

‘Herşey dahil’ konseptiyle ziyaret edilen tatil köylerinde hamur işleri, tatlılar vb. bulunmaktadır. sınırsız ve davetkâr, iştah açıcı yiyecekler; ya da yeni bir yer keşfettiğimizde ve o yerin mutfağını kaçırmak istemediğimizde; Yüksek kalorili yiyecekleri tüketmeden önce iki kere düşünelim ve en sevdiğimiz tatil destinasyonunun hastanesiyle kötü bir karşılaşma yaşamayalım! Yrd. Ayrıca bu tür gıdalar, diyabet hastası olduğunu veya prediyabet hastası olduğunu bilmeyen bir kişi için tehlikeli olabilir. Bu nedenle tatili sağlıklı tamamlamak için ölçülü ve diyete uygun beslenmek gerekiyor” diyor. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi gaziantep escort