Aung San Suu Çii, generallerle yaptığı iktidar paylaşımı anlaşması ve soykırıma uğrayan Müslüman Rohingyalar için sessiz kalması, hatta soykırımı yok sayması nedeniyle uluslararası arenada imajının zedelenmesine rağmen Myanmar’da hala oldukça popüler.
Myanmar’da 2021 yılında gerçekleştirilen askeri darbenin ardından cezaevine konulan Nobel Ödülü sahibi Aung San Suu Çii, kaldığı cezaevinden çıkarılarak ev hapsine alındı.
Kendi partisi Ulusal Demokrasi Birliği’nden (NLD) bir yetkili, Suu Çii’nin hapishaneden bir hükümet binasına nakledildiğini söyledi. Adının gizli kalması koşuluyla konuşan yetkili, yaptığı açıklamada, “Suu Çii pazartesi gecesi üst düzey bir yerleşkeye taşındı.” ifadesini kullandı.
Devrik lider, Şubat 2021 darbesi sonrası sadece bir kez başkent Naypyidaw’daki bir askeri mahkeme salonunda görüntülenmişti.
Birleşmiş Milletler’e göre darbe, Güneydoğu Asya ülkesini bir milyondan fazla insanı yerinden eden bir çatışmanın içine sürükledi.
Cezaevinde kaldığı süre içerisinde çeşitli suçlamalarla hemen her gün askeri mahkemelere çıkarılan 78 yaşındaki sivil liderin, sağlık durumunun giderek kötüleştiği ortaya çıkmıştı.
Seçimle iş başına gelen Suu Çii, ‘yolsuzluk’, ‘yasa dışı iletişim aracı (telsiz) bulundurmak’ ve ‘koronavirüs kısıtlamalarına uymamak’ gibi suçlardan ötürü 33 yıl hapse mahkum edildi.
AFP’nin haberine göre insan hakları örgütleri Suu Çii’nin yargılanmasını, popüler lideri siyasetten uzak tutmak için tasarlanmış bir ‘düzmece’ olarak nitelendiriyor. Ajansın kimliği açıklanmayan bir güvenlik yetkilisine dayandırdığı haberine göre bu cezaevinden çıkarma adımı, gelecek hafta yapılacak dini bir tören kapsamında mahkumlara yönelik bir ‘merhamet’ göstergesi.
Eski fiili lider ve dışişleri bakanı, Haziran 2022’de Naypyidaw’da bir yıl ev hapsinde tutulduktan sonra, başkentin farklı bölgesindeki bir hapishaneye nakledilmişti.
Medyaya konuşan kaynaklar, bu süre zarfında Suu Kyi’nin on kişilik ev personeline izin verilmediği ve kendisine askerler tarafından seçilmiş yardımcılar atandığını söylemişti.
Bu arada Suu Kyi’nin başkentteki hapis hayatı, bir önceki cunta döneminde ev hapsinde geçirdiği ve dünyaca ünlü bir ‘demokrasi figürü’ haline geldiği yıllardan oldukça farklı.
Zira O dönemde ailesinin ticari başkent Yangon’daki sömürge döneminden kalma göl kenarındaki malikanesinde yaşıyor ve bahçe duvarının dışındaki kalabalıklara düzenli olarak konuşmalar yapıyordu.
Suu Kyi, generallerle yaptığı iktidar paylaşımı anlaşması ve soykırıma uğrayan Müslüman Rohingyalar için sessiz kalması, hatta soykırımı yok sayması nedeniyle uluslararası arenada imajının zedelenmesine rağmen Myanmar’da hala oldukça popüler.