Pazar, Eylül 29

Cardano kurucusu Hoskinson’dan Ethereum eleştirisi

Cardano kurucusu Charles Hoskinson, projesinin Voltaire dönemi yönetim revizyonunun blockchain ağının Ethereum gibi bir “diktatörlüğe” dönüşmesini önlediğini ve Bitcoin’in “anarşisinden” kaçındığını söyledi.

Singapur’daki Token2049’da Cointelegraph’a konuşan Hoskinson, Ethereum’un yönetim modelini eleştirdi ve yönlendirmeler için kurucu ortak Vitalik Buterin’e çok fazla güvendiğini söyledi.

Hoskinson, blockchainlerin Bitcoin gibi protokolü sonsuza kadar basit tutmayı veya işleri yürütmek için “bir kral seçmeyi” seçebileceğini belirtti. Ancak Cardano’nun yeni yönetişim modeli, karmaşık yönetim sorunlarını oylamaya sunmak için yetkilendirilmiş temsilciler ve Intersect adlı üye tabanlı bir kuruluş kullanarak “verimlilik, etkililik ve dürüstlük” “yönetim ikilemini” ele alıyor.

“Bu üç şeye sahipseniz, Bitcoin’in anarşisinden veya Ethereum’un diktatörlüğünden kaçınma ve aslında tek sesle ilerleyebilecek bir şeye sahip olma şansınız yüksektir, ancak sonuçta herkes temsil edildiği için yapı hala merkezi olmayan bir yapıya sahiptir.”

Ethereum’u diktatörlüğe benzeten tartışmalı sözlerini açıklaması istenen Hoskinson, Ethereum’un “tüm vizyonunun” 30 yaşındaki Buterin ile başlayıp bittiğini söyledi.

Hoskinson, Singapur’daki Token2049’da. Kaynak Cointelegraph

Cardano’nun kurucusu, “Herkes yol haritası için ona bakıyor” dedi. “Herkes ilham almak için ona bakıyor ve aynı zamanda insanları birleştirme gücüne sahip olan tek kişi de o” dedi. “Eğer bunu şimdi denklemden çıkarırsanız, bir sonraki hard fork nasıl görünecek ve oraya ne kadar çabuk ulaşabilirler?” diye sordu.

Hoskinson, Buterin’in, Ethereum’un yol haritasını temel zincir parçalama tabanlı optimizasyondan ölçeklenebilirlik için toplamalara ve katman 2 ağlarına kaydırmaktan öncelikli olarak sorumlu olduğunu söyledi.

Son aylarda Ethereum’un yol haritası, birincil ağdaki ücret geliri ve aktivitenin azalması nedeniyle “katman 2 ağlarını” güçlendirdiği için ağır bir şekilde eleştirildi.

“Katman 2’yi veya toplamaları benimseme fikri nereden geldi? Rastgele bir Ethereum mühendisi veya Vitalik Buterin bunun hakkında bir blog yazısı yazdı, bunun hakkında konuştu ve destekledi?”

Hoskinson, Ethereum’un Buterin’in vizyonundan büyük ölçüde etkilendiğine inanırken Buterin’in merkezi olmayan ağda tek taraflı bir gücü yok.

Ağ, önemli geliştirici toplantılarında alınan kritik kararlarla birlikte Ethereum Vakfı ve Ethereum Geliştirme Protokollerine topluluk ve paydaş girdileri de dahil olmak üzere zincir dışı ve zincir içi yönetişimin bir karışımını kullanıyor. Tartışmalı kararlar, Ethereum Classic’e yol açan DAO saldırısının tersine çevrilmesinde olduğu gibi, sert bir çatallanmaya yol açabilir.

Hoskinson, Ethereum’un sekiz kurucu ortağından biriydi ve Ethereum Vakfı’nın CEO’suydu, ancak protokole yönelik kâr amacı güden vizyonu Buterin’inkiyle çatıştı ve genç geliştirici, 2014’te İsviçre’deki bir toplantı sırasında onu projeden kovdu.

Hoskinson, 2017’den bu yana Cardano’nun şekillenmesinde büyük ölçüde benzer bir rol oynadığını kabul ederken, ağın yeni yönetim modeli hakkında şunları söyledi:

“Charles’ın hayatta ya da ölü olması önemli değil. “Her geçen gün yenilikler olmaya devam edecek.”

Cardano’nun Eylül başındaki Chang hard fork’u, Cardano varlığını (ADA) bir yönetişim tokenına dönüştürdü ve sahiplerinin temsilcileri seçmesine ve geliştirme teklifleri ve topluluk projeleri için finansman konusunda oy kullanmasına olanak tanıdı.

Hoskinson, Intersect adı verilen üye tabanlı araştırmacı ve mühendis organizasyonu ile atanmış temsilciler arasındaki etkileşimin, aktif bir kurucu olsun ya da olmasın çalışan “çok daha işbirlikçi bir model” olduğunu söyledi.

Hoskinson, “Birbirleriyle konuşabilir, birbirleriyle oy verebilir ve rutin olarak bir yol haritasını onaylamak için blockchain tabanlı bir hükümet bulup kullanabilirler” dedi.

Cardano, tedarik ve yönetişimin nasıl çalışacağı gibi bazı önemli konulara muhtemelen katı sınırlamalar getirecek bir dizi kural tanımlamak için çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking