Çarşamba, Şubat 5

Fransa'da yeni hükümet kurmaya çalışın: Macron parti liderleriyle görüşecek

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

İlginçtir ki, Ulusal Meclis'in en büyük partisi olan aşırı sağ Ulusal Ralli (RN) ve aşırı sol Fransa Boyun Eğmez Partisi'nin (LFI) temsilcileri toplantılara davet edilmedi.

REKLAM

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Michel Barnier'in güven oylamasıyla görevden alınmasının ardından yeni hükümeti kurmak üzere Cuma günü sol ve sağ partilerin liderleriyle bir araya gelecek.

Fransız liderin ilk olarak Rönesans partisinin liderliğini yaptığı Cumhuriyet için Hep Birlikte İttifakı'nın parçası olan Ufuklar ve Demokratik Hareket gibi merkezci siyasi partilerin temsilcileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Daha sonra aralarında birinci sekreter Olivier Faure'un da bulunduğu Sosyalist Parti üyeleriyle ve ardından Cumhuriyetçi Parti'nin (LR) bazı üyeleriyle tanıştı.

İlginçtir ki, şu anda parlamentodaki en büyük parti olan aşırı sağ Ulusal Ralli (RN) ve aşırı sol Esnek Olmayan Fransa'nın (LFI) temsilcileri davet edilmedi.

Ülke yeni başbakanın kim olacağını endişeyle beklerken Macron, Barnier'in yerine geçecek kişiyi “önümüzdeki günlerde” belirleyeceğini söyledi.

Macron Cuma günkü görüşmelerle ilgili olarak “Onlardan genel çıkarları gözeten bir hükümet kurmalarını isteyeceğim” dedi.

Yeni bir hükümet “hükümet için yarışan partiler yelpazesindeki tüm siyasi güçleri temsil etmeli ve bu partiler hükümete katılabilmeli veya en azından hükümeti devirmemeyi kabul etmelidir.”

Duyuru bu hafta sonuna kadar, hatta Pazartesi'den önce beklenmiyor ve yeni hükümetin tüm yapısının ortaya çıkmasının daha uzun süreceği düşünülüyor.

Perşembe günü yaptığı konuşmada Macron, hükümetinin çöküşüne ilişkin suçlamaları reddetti ve bunun yerine muhalefeti suçlamayı seçti.

Aşırı sağ lider Marine Le Pen, bir televizyon röportajında ​​yeni hükümetin ayakta kalması konusundaki şüphelerini dile getirdi.

“Risk şu ki, eğer Başkan önümüzdeki yıl Temmuz, Eylül veya Ekim ayından itibaren Parlamentoyu tekrar feshederse, kendimizi aşağı yukarı aynı durumda bulacağız.”

LFI lideri Jean-Luc Melenchon da bir röportajda Macron'a saldırdı ve Macron'un Ulusal Meclis'i dağıttıktan ve Haziran ayında erken seçim çağrısında bulunarak ülkeyi çoğunluktan mahrum bıraktıktan sonra “değişim oyu”nu kabul etmediğini söyledi.

Melenchon, ilk gelen ancak henüz çoğunluğu sağlayamayan sol partilerden oluşan geniş bir koalisyona atıfta bulunarak, “Fransa çok özel bir ülke. Yalnızca gerekli olduğunda değişir.” dedi. “(Yasama seçimlerinde) geniş bir farkla ilk öne çıkan bir grup vardı: Yeni Halk Cephesi” dedi.

Başbakan Barnier'in, tartışmalı 2025 bütçesini meclis onayı olmadan geçirmek için nadiren kullanılan bir anayasal mekanizmaya başvurmasının ardından hükümet, Pazartesi günü güvenoyu almayı başaramadı ve derin siyasi bölünmelerin ortasında “istikrarı” korumanın gerekli olduğunu savundu.

Ancak Barnier'in önerdiği kemer sıkma bütçesi (harcamalarda 40 milyar avroluk kesinti ve vergilerde 20 milyar avroluk artış) yalnızca bölünmeleri derinleştirdi, Ulusal Meclis'teki gerilimleri alevlendirdi ve dramatik bir siyasi çatışmayı tetikledi.

REKLAM

Bu hamle, Fransa Ulusal Meclisi'nin hem sol hem de sağ kanadının Çarşamba günü yapılacak gensoru oyu lehine birleşmesi ile anında tepkiye yol açtı. Toplam 577 milletvekilinden 331'i önergeye destek verdi. Bunun için en az 288 oy gerekiyordu.

Elysée başkanlık sarayından perşembe günü yapılan açıklamada, Barnier ve diğer bakanların, yeni bakanlar atanıncaya kadar geçici hükümet olarak görev yapmaya devam edecekleri söylendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

handycasinozone.com freebetstake.com