Perşembe, Eylül 19

Kötü kolesterolü azaltır: Adaçayının yararları ve zararları nelerdir? Adaçayının yan etkileri nelerdir?

genişletmek

Adaçayının yararları ve zararları nelerdir?

Sunduğu faydalarla ön plana çıkarak insanlara fayda sağlayan bir bitkidir. Bazı sağlık sorunlarına doğal tedavi yöntemi arayan kişiler bu tür bitkileri tercih edebilir. Doğal bitkiler antik çağlardan günümüze parola olarak adlandırılmıştır. Bu şifalı bitkilerin sağlığa olan katkısıyla insan vücudu daha dayanıklı bir yapıya dönüşebilmektedir. Birçok kişi araştırma yaparak adaçayının faydalarını öğrenmeye çalışıyor. Adaçayının insan vücuduna faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Depresyona faydalıdır

Beyin fonksiyonlarını iyileştirir

Sakinleştirici

Stresi azaltır

Hafızayı güçlendirir

Kan şekerini dengeler

Safra kesenizi düzenli olarak etkinleştirin

Yaşlanmayı yavaşlatır

Boğaz ağrısına iyi gelir

Ağız yaralarında kullanılır

Diş enfeksiyonlarına iyi gelir

Baş ağrısını önler

Mantar enfeksiyonlarına karşı korur

Menopozu düzenler

ishale iyi gelir

Sindirim sistemini düzenler

Saçların beyazlamasına karşı kullanılır

Terlemeyi azaltır

Adaçayının insana faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz. Birçok hastalığa faydalı olduğu bilinen bir bitkidir. Antik çağlardan günümüze kadar sevilen ve yaygın olarak kullanılan bir çay türüdür. Getirdiği faydalarla öne çıkıyor, insan sağlığına oldukça iyi geliyor. Bazı hastalıklarda kullanılan doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Özellikle stresle baş etmede etkilidir. Stresli yaşamları olan kişiler adaçayı tüketerek stresi azaltacaktır. Vücuttaki ağrı veya enfeksiyon durumunda oldukça faydalı bir bitkidir.

Adaçayının faydaları olduğu gibi bazı durumlarda zararlı da olabiliyor. Bu zararlar şu şekildedir;

Erkeklerde meme büyümesine neden olur

Erkeklerin cinsel isteğini azaltır

Çok fazla östrojen üretiyor

Fazla tüketilmesi halinde spermin kalitesi düşer.

Kalp ritminizi değiştirebilir

Kalp hastaları fazla tüketmemeli

Adaçayının yan etkileri nelerdir?

Adaçayı ilaç endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Orta Çağ’dan beri var olan bu bitkinin insan vücuduna birçok katkısı bulunmaktadır. Adaçayının yaklaşık 5000 farklı türü bulunmaktadır. Birçok hastalığa karşı faydasıyla bilinen adaçayının kullanımı her geçen gün artıyor. Bu çay türlerinin insanlara ne gibi faydalar sağladığı birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Özel aroması ve kokusuyla herkesin dikkatini çekebilecek bir çay türüdür.

Adaçayının fazla tüketilmesi halinde bazı yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Bu etkiler tüketime bağlı olarak insan vücudunda büyük reaksiyonlara neden olabilmektedir. Özellikle kalp hastalarının fazla tüketmesi durumunda bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Faydalı olmasına rağmen fazla tüketildiğinde yan etkileri olabilir. Özellikle erkeklerde pek çok soruna neden olabiliyor. Cinsel isteği azalttığı bilinen adaçayı bu konuda erkekler üzerinde büyük etki yaratabiliyor.

Ne kadar adaçayı tüketilmelidir?

Adaçayı şifalı bitkiler arasında yer alan bitkilerden biridir. Ancak aşırı tüketimi sağlık üzerindeki etkilerinin yanı sıra bazı sağlık sorunlarına da neden olabiliyor. Gün içerisinde aşırı tüketimi ile olası yan etkilere neden olabilir. Her gıdada olduğu gibi aşırı tüketim insan sağlığı fonksiyonlarını tehlikeye atabilir. Gün içinde belirlenen tüketim miktarından fazla tüketilmemesi tavsiye edilir. Şifa sağladığı, zarar verdiği için pek çok kişi tüketimini artırıyor.

Adaçayı nasıl yetiştirilir?

Şifalı bir bitki olarak bilinen adaçayı, iç mekanda veya dış mekanda rahatlıkla yetiştirilebilir. Adaçayı yetiştirmek isteyenler genellikle küçük bir bitki satın alıp çoğaltırlar. Genellikle mayıs ayında ekimi yapılan bu bitkiler kısa sürede istenilen düzeye ulaşabilmektedir. Adaçayı ağaçları genellikle yılda iki veya üç kez çiçek açar. Her saksıya tohum eklemek ve her gün sulamak çok önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş