Cuma, Eylül 20

Ukrayna’nın Kursk’a saldırısı savaşta bir dönüm noktası olabilir mi?

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Ukrayna güçleri kontrol alanını Rusya topraklarına doğru genişletirken, Rus güçleri de Donbass’ta ilerliyor. Kursk’a yapılacak sürpriz saldırı savaşın sonucu üzerinde önemli rol oynayacak ya da her iki taraf için de askeri bir kabusa dönüşecek.

REKLAM

Rusya ve Ukrayna iki paralel boyutta savaşıyor gibi görünüyor: Her iki rakip ordu da iki farklı bölgede askeri başarı iddiasında bulunuyor.

Ukrayna’nın Rusya’nın batı Kursk bölgesine yönelik saldırısı istikrarlı bir şekilde ilerlerken, Ruslar Donbas’ın Niu-York şehrini ele geçirip önemli bir ulaşım merkezi olan Pokrovsk’a doğru ilerledikten sonra hedeflerine ulaşmaya yakın görünüyor.

Kursk bölgesinde Ukrayna güçleri Korenovo’yu ele geçirmeye çalışıyor. Bu şehrin düşmesi, Rusya topraklarındaki savunmayı güçlendirmelerine ve Kharkiv ile diğer kuzey şehirlerini korumak için tutarlı bir “tampon bölge” inşa etmelerine olanak tanıyacak.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’in saldırının ana hedefi olarak bahsettiği böyle bir tampon bölge, Ukraynalılar için büyük bir operasyonel başarı olacaktır.

İki tarafın farklı hedefleri, farklı başarı düzeylerine yol açıyor: Kiev yetkilileri, orduları tarafından kontrol edilen Rusya topraklarının kilometrekarelik alanını gözetlerken, Rus kuvvetleri, 2014’ten bu yana Donbass’ta inşa edilen Ukrayna tahkimatlarını sökmeyi hedefliyor.

Her iki saldırı da farklı hızlarda gerçekleşir. Ukrayna’nın Kursk bölgesindeki ilerleyişi şu anda Rusya’nın Donbas’taki ilerleyişinden daha hızlı ve her ne kadar Ukrayna geri çekilmek zorunda kalsa da ulaşım altyapısına zaten zarar vermiş durumda ve bu da Rusya’nın ilerleyişini daha da engelleyebilir.

Siyasi ve diplomatik nüfuz

Ukrayna’nın Kursk’a sürpriz saldırısı dünyada şok yaratsa da saldırının gerçek amacı hâlâ gizemini koruyor.

Bazı uzmanlar, Kiev’in saldırıyı başlatırken yaklaşan ABD başkanlık seçimlerini dikkate almış olabileceğine inanıyor.

Prag’daki Charles Üniversitesi’nden Finlandiyalı askeri analist Joni Askola, “Ukraynalıların bu operasyonla ilgili açıklamalarından biri, ABD’de seçimler yaklaştığı için güç kazanmak” dedi. “Ukrayna’nın birçok ortağı ve müttefiki müzakere fikrini zorlamaya başlamış olabilir ve Ukrayna, müzakereye zorlanması durumunda bu süreci kontrol altında tutmak istiyor.”

Askola şöyle devam etti: “Bu nedenle Rusya topraklarında toprak almak, [Ukraynalılar] “Bu sürecin kontrolünü ellerinde tutuyorlar ve müzakereye zorlanma olasılığını azaltıyorlar.”

Tüm gözler önümüzdeki Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde olacak ve bu seçimlerin sonucu Batı dünyasının Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşındaki rolünü doğrudan etkileyecek.

Uzmanlar, Batılı müttefiklerinin müzakereler için baskı yapması durumunda Ukraynalıların, ister ortak ister saldırgan olsun, tüm taraflara teklif sunabilecekleri bir koza sahip olmaları gerekeceğini söylüyor.

Kursk saldırısının bir diğer amacı da Rus birliklerini güneydoğu cephesinden uzaklaştırmaktı. Ancak gözlemciler, Moskova’nın şu ana kadar Donbas’taki askeri varlığını önemli ölçüde azaltmadığını ve Kiev’in sivillere Rusya’nın bir sonraki hedefi olması muhtemel Pokrovsk şehrini boşaltma emri verdiğini söylüyor.

Bahisler artıyor mu?

Kursk’ta şu ana kadar elde edilen göreceli başarının ardından Ukrayna, çıtayı yükseltip güneyde yeni bir deniz cephesi açma yönünde ilerleyebilir mi?

Ukrayna özel kuvvetleri deniz operasyonlarında oldukça yetenekli olduklarını kanıtladılar ve başta Kırım olmak üzere Rus filosuna ve kıyı tesislerine ciddi hasarlar verdiler.

REKLAM

Kiev’in müttefikleri amfibi cephaneliklerini de güçlendirdiler; İsveç, Finlandiya ve diğer ülkeler silah ve sürat teknesi sağladı.

Askola şunları söyledi: “Lojistik açısından bu [Kırım’da bir cephe açmak] “Herson bölgesinde Dnipro Nehri’ni geçmek de bir seçenek olabilir, ancak bu da çok fazla kaynak gerektirecektir.”

Bir sonraki adım ne olursa olsun Ukrayna, Rusya topraklarının kontrolünü ele geçirdi.

Bu, yabancı bir ordunun 1941’den bu yana ilk kez Rusya topraklarını ihlal ettiği anlamına geliyor ve Kiev sonuçta geri çekilmek zorunda kalsa bile, Ukrayna’nın müttefikleri ve Rus halkının zihninde kalıcı bir etki yaratabilir.

REKLAM

Başkan Zelenskiy, Kursk’a yapılan saldırının Kremlin’in sözde misilleme kırmızı çizgilerinin bir blöf olduğunu gösterdiğini söyledi ve eğer müttefikleri Rusya topraklarındaki hedefleri vurmak için silah kullanmasını yasaklamamış olsaydı Ukrayna’nın Rusya topraklarını fiziksel olarak işgal etmesine gerek kalmayacağını da sözlerine ekledi. Uzaktan Rus toprakları.

Askola’ya göre Ukrayna, Kursk’taki önemli Seym köprülerini, büyük olasılıkla Sovyet yapımı Ukrayna uçakları tarafından atılan Batı destekli güdümlü bombalarla yok etti.

“Yakın zamanda teslim edilen F16’yı doğrudan köprüleri vurmak için kullanmaları pek olası olmasa da, AMRAAM havadan havaya füzelerle donanmış F16’nın Sukhoi 29’un MiG 27 operasyonlarını (Rus önleyicilerden) korumak için kullanılmış olabileceğini göz ardı edemeyiz. ” dedi Askola. dedi.

Kiev’e yönelik saldırısına, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in rejimine ve Ukrayna’nın işgaline karşı çıkan Rus vatandaşlarından oluşan, Ukrayna merkezli bir paramiliter birim olan Özgür Rusya Lejyonu’nun yardım ettiği bildirildi.

REKLAM

Askola şunları söyledi: “Şu anda Kursk saldırısı gibi operasyonlar sürüyor ve örneğin geçen yıl (Evgeny) Prigozhin “Rusya’nın darbe girişimi, Rusya’yı kontrol etmenin gerçekten zor olduğunu ve Putin rejiminin Rusya’yı kontrol edemediğini ya da en azından dünyaya ve kendi halkına göstermeye çalıştığı kadar kontrol sağlayamadığını gösteren bir örnektir” dedi.

Kremlin şu ana kadar Ukrayna’nın kendi topraklarına yönelik saldırılarına karşı savunmasını yavaş yavaş güçlendirdi ancak henüz ciddi bir durum ortaya çıkmadı. Ancak pek çok analist, Rusya’nın yeni bir güçle tepki verebileceğini ve bunun yedek güçlerin yeniden seferber edilmesini de içerebileceğini göz ardı etmiyor.

Askola, “Rusya potansiyel olarak 300.000 kişiyi daha harekete geçirebilir” dedi. “Bu kesinlikle büyük bir fark yaratacaktır.”

“Kısa vadede Ukrayna için çok kötü olur. Uzun vadede ise Putin’in Rusya’daki çöküşünü hızlandırabilir” dedi.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş