Cumartesi, Temmuz 27

Wikipedia kurucusu Wales: Yapay zeka şu an bir ‘karmaşa’ ama 50 yıl içinde süper insan olabilir

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Jimmy Wales, Euronews’e ChatGPT’nin “korkunç” başlangıç ​​aşamalarını, OpenAI krizinden alınan dersleri ve açık kaynaklı sosyal medya platformunu anlattı

REKLAM

Wikipedia kurucusu Jimmy Wales, OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka uygulaması ChatGPT tarafından yazılan makalelerin “tam bir karmaşa” olduğunu ve gerçek anlamda üstün zekaya ulaşmanın onlarca yıl alacağını söyledi.

Euronews’e konuşan Galler, ChatGPT-4 ile yazılan bir Wikipedia makalesinin “korkunç” olduğunu söyledi.

Wales, “Çünkü gerçekten çok şey kaçırıyor, bazı şeyleri yanlış anlıyor ve kaynak uyduruyor” dedi.

Wales, insanüstü yapay zekaya ulaşmanın en az 50 yıl sürebileceğini tahmin ediyor.

Uzak gelecekte yapay zekanın insanları geride bırakmasının mümkün olduğuna inanan Wales, şu anda erken aşamada olsa da yapay zeka araçlarının entelektüel faaliyetleri desteklemek için kullanılabileceğinin altını çizdi.

Geçen yıl başlatılan ChatGPT adı verilen sohbet robotu, talimatlar ve sorular alıyor ve çevrimiçi olarak toplanan kaynaklara dayanarak insan benzeri yanıtlar üretiyor.

Makaleler, şarkı sözleri ve hatta sağlık tavsiyeleri yazabilen robot, soruları yanlış anlayabiliyor veya yanlış bilgileri kullanabiliyor.

Ancak piyasadaki en değerli yapay zeka start-up’ı OpenAI bile CEO’su ve kurucu ortağı Sam Altman’ın görevden alınması ve çalışanların yönetim kurulunu toplu istifayla tehdit etmesiyle kaosa sürüklendi.

Wales, bu kadar etkili bir şirketin meyvelerini vermesinin “kaygı verici” olduğunu, ancak “muhtemelen hiçbir şey olmamış gibi davranacağını” söyledi.

Vikipedi ve yapay zeka birlikte çalışıyor

Mevcut üretken yapay zeka modellerine yönelik eleştirilerine rağmen Galler’in yapay zekayı Vikipedi için kullanması pek olası değil.

Wales, bir Vikipedi makalesini kaynaklarıyla karşılaştırarak hataları bulmayı sağlayacak bir araç geliştirilirse yanlışlıkların ortadan kaldırılmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Euronews’e verdiği röportajda Wales, Wikipedia’nın ilkeleri doğrultusunda açık kaynaklı bir yapay zeka şirketiyle girişim yapmayı düşünebileceğini söyledi ancak henüz somut bir şey olmadığını açıkça belirtti.

Ancak, “sadece bizim gibi kâr amacı gütmeyen kuruluşlar değil, çoğu şirket size, eğer başkası tarafından kontrol edilen teknolojiyi işinizin merkezine koyacaksanız, çok dikkatli olmanız gerektiğini, çünkü sizin fikriniz arasında bir fark varsa” diyecektir. , tüm işiniz risk altında olabilir” dedi Wales.

Bu nedenle Wales, her türlü ortaklığı dikkatle değerlendireceğini ancak pilot programlara ve kavram kanıtlama modellerine açık olduğunu söyledi.

Vikipedi, içerik oluşturmak için çevrimiçi olarak yayınlanan bilgileri kaynak olarak kullandığından, üretken yapay zeka için hala çok önemlidir.

Bu nedenle, çevrimiçi ansiklopedi doğru olmalı ve hem yapay zeka hem de Vikipedi’nin suçlandığı gibi önyargı yaratmamalıdır.

Elon Musk’la anlaşmazlık

Yanlış bilgi ve nefret suçu Galler’in en çok şikayet ettiği konular arasında yer alıyor.

Elon Musk, Wikipedia’nın adının “Dickipedia” olarak değiştirilmesi için 1 milyar dolar teklif etti. Bu durum X’in (eski adıyla Twitter) başkanı Elon Musk ile arasının açılmasına neden oldu.

REKLAM

Musk’ın yorumuna yanıt vermeye gerek olmadığını belirten Wales, şunları söyledi: “Herkes buna bakıyor ve ’12 yaşında mısın Elon?’ diyor. “diyor” dedi.

Wales, X’ten “tamamen farklı” olduğunu söylediği kendi sosyal medya platformunu duyurdu.

Geçtiğimiz hafta Web Zirvesi’nde Galler, en güvenilir üyelerini güçlendireceğini söylediği yeni bir çevrimiçi topluluk olan Trust Cafe adlı projesinin beta sürümünü sundu.

İlk olarak Eylül ayında ortaya çıkan bu projeyi, bir sosyal medya platformunda samimi, açık kaynaklı bir deney olarak tanımlıyor.

Wales’e göre Trust Cafe, X ile Reddit arasında bir yerde.

REKLAM

Bu platformda belirli konuları tartışabilirsiniz ancak belirli sayıda karakterle sınırlı değilsiniz ve tartışmanın tek bir sahibi yok.

Galce Reddit hem harika hem de berbat. Ancak biz daha çok her şeyin yönetildiği bir model arıyoruz” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking