Cumartesi, Temmuz 27

Uzmanından şok eden ‘serum’ açıklaması: ‘Siz yazın, eve götürüp takalım’ diyenler oluyor















Türkiye Acil Tıp Vakfı’nın düzenlediği 3. Uluslararası Acil Tıp Kongresi çeşitli oturum ve toplantılarla devam ediyor. 5-8 Kasım tarihleri ​​arasında Antalya’da bir otelde gerçekleşen kongreye 17 ülkeden binin üzerinde katılımcı bir araya geldi. Türkiye Acil Tıp Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Müdürü Prof. Dr. Özgür Söğüt de acil kurtarma konusundaki soru ve taleplere ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Ağızdan sıvı içebildikleri sürece serum verilmesine gerek yok.”

Hastaların serum talepleri hakkında konuşan Acil Tıp Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Özgür Söğüt, şunları söyledi: “Genel olarak personelimizin ve hastalarımızın serum talepleri, acil servise gelin; Soğuk algınlığı, grip, yorgunluk, kas ağrısı nedeniyle kendilerini iyi hissetmediklerinde, bu rahatsızlıkları iyileştirecek, özellikle de halkın “sarı serum” dediği şeye vitaminler ekleyen bir seruma ihtiyaç duyarlar. Şunu ifade etmek isterim; Soğuk algınlığı, grip, kas ağrıları, şiddetli ağrılar, kişi kendini yorgun, bitkin, halsiz hissedebilir ancak ağızdan yemek yiyebildiği ve sıvı içebildiği sürece bu kişilere damardan serum verilmesi pek uygun değildir. Bu kişilere ve hastalarımıza tavsiyemiz; Hastalıkların tedavisi sonrasında ağrı kesiciler, rahatlatıcı vitamin takviyeleri, gerekiyorsa antibiyotik verilebilir, bol sıvı içilmesi ve günlük su tüketiminin arttırılması tavsiye edilir. Onlara serum vererek kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlama fikri pek de iyi bir fikir değil. “Hastalar ağızdan sıvı alabildiği sürece serum verilmesine gerek yok ama bazı durumlarda ağızdan sıvı alamıyorlarsa serum verilerek hastanın şikayetleri bir nebze olsun hafifletilebilir” dedi.

‘Serumu eve götürüp takalım’ gibi talepler var ama biz bunu kesinlikle doğru bulmuyoruz.”

Serum uygulamasının basit bir durum olarak görülmemesi gerektiğini anlatan Prof. Dr., doktorların uygun gördüğü kişilere uygulanması gerektiğini anlattı. Dr. Söğüt, “Serum vermek basit bir işlem değil, damar yolu açarak yapmamız gerekiyor. Damar yolu açıldığında enfeksiyon riski olabileceğinden kişi ağızdan sıvı içebildiği sürece seruma eklenen C ve B vitamini gibi herhangi bir şeyin faydalı olacağını düşünmüyoruz. Gereksiz ve uygunsuz da olsa serum talepleri oluyor ve hastaneler doluyken bile insanlarımız soruyor: “Hocam bize serum yazın, eve götürüp takalım.” Bunu kesinlikle doğru bulmuyoruz. O serumun evde uygulanıp daha sonra çıkarılmasıyla ilgili bazı komplikasyonlar olabilir. Serumun hem yerleştirilmesi hem de çıkarılması sırasında çok ciddi enfeksiyonlara ve damar duvarında tıkanmalara neden olabiliyorlar, dolayısıyla hastane dışında bu tür uygulamaları kesinlikle yanlış buluyoruz, doğru bulmuyoruz” dedi.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking