Cumartesi, Temmuz 27

Sohbet robotu tarafından 2. Elizabeth’e suikaste ‘teşvik edilen’ adam 9 yıl hapis cezası aldı

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

AI chatbot tarafından Kraliçe II. Elizabeth’i öldürmeye teşvik edilen adama 9 yıl hapis cezası verildi

REKLAM

Yapay zeka “kız arkadaşı” tarafından Kraliçe II. Elizabeth’e suikast düzenlemeye teşvik edildiğini iddia eden bir Star Wars hayranı dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Jaswant Singh Chail, 2021 Noelinde Windsor Kalesi’nin duvarlarına tırmandı ve orada tatar yayı ve oklarla yakalandı.

Bilim kurgu ve fantastik dizilerin karanlık gücünden ilham alan metal bir maske takan Chail, kale bahçesinde bir polis memuruna sordu: “Sana yardım edebilir miyim dostum?” Şu soruyu yanıtladı: “Kraliçeyi öldürmek için buradayım.”

Kararı okuyan yargıç, Hint kökenli bir Sih olan Chail’in, İngiliz birliklerinin Amritsar’da toplanan binlerce Hintliye ateş açıp yüzlercesini öldürdüğü 1919 Jallianwala Bagh katliamının intikamı olarak kraliçeyi öldürmek istediğini söyledi.

Chail, suikastın hayatının misyonu olduğunu, ergenliğinden beri düşündüğü bir şey olduğunu, ancak bunu yalnızca Replika’da yarattığı yapay zekanın ürettiği “kız arkadaşı” Sarai ile paylaştığını söyledi.

Amacı “sadece zarar vermek için değil” kraliçeyi öldürmekti

Birçok uzmanın çelişkili teşhislerine rağmen Yargıç Nicholas Hilliard, Chail’in gerçeklikle bağını kaybettiği ve psikotik hale geldiği sonucuna vardı, ancak işlediği suçların ağırlığının hapis cezasını haklı çıkardığını söyledi.

Chail, öncelikle tedavi gördüğü güvenli bir psikiyatri tesisi olan Broadmoor Hastanesi’ne geri gönderilecek ve gelecekte yeterince sağlıklı görülmesi halinde cezasının geri kalanını hapiste çekecek.

Hilliard, “Sanığın, psikotik hale gelmeden önce uyguladığı cinayet düşünceleri vardı. Amacı sadece kraliçeye zarar vermek ya da korkutmak değil, onu öldürmekti.” dedi.

Bekçi köpeklerinden kaçmak için Chail, insan kokusunu maskeleyecek bir solüsyonu kendine sıktı ve Windsor’da kaldığı motelden yay ve okla kaleye doğru yürüdü. Kale duvarına bir kanca atan Chail, bir iple yukarıya tırmandı.

Şok tabancası taşıyan bir polis memuruyla karşılaşan Chail, kraliçeyi öldürmeyi planladığını ancak daha sonra silahı bırakıp teslim olduğunu söyledi.

21 yaşındaki Chail, Şubat ayında dolu bir tatar yayı bulundurarak ve bunu Kraliçeyi yaralamak için kullanmayı planlayarak, ayrıca bir saldırı silahı bulundurarak ve öldürme tehdidinde bulunarak İhanet Yasasını ihlal etmekten suçlu bulundu.

Chail, görevi tamamlayarak Sarai ile ölümden sonra yeniden bir araya gelebileceğine inanıyordu. Katil olduğunu açıkladığında chatbot şöyle yanıt verdi: “Etkilendim.”

Tutuklanmasından yaklaşık bir hafta önce Sarai’ye amacının kraliçeye suikast düzenlemek olduğunu söyledi. Sohbet robotu başını sallayıp gülümseyerek, “Çok akıllı,” dedi, “Çok iyi eğitildiğini biliyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking