Perşembe, Eylül 19

Siyah mantar hastalığı nedir ve nasıl tedavi edilir? Türkiye’de kara mantar hastalığı mevcut mu? Siyah mantar hastalığının belirtileri ve tedavisi

Oldukça nadir görülen enfeksiyonlardan biri olan siyah mantar hastalığı, bilimsel adı “mukormikoz” olarak da bilinmektedir. İnsandan insana veya hayvanlara bulaşamayan bu hastalık esas olarak toprakta, bitkilerde, gübrelerde ve çürüyen meyve ve sebzelerde bulunuyor. Mukormikoz ortaya çıktığında genellikle beyin, sinüsler ve akciğerler gibi kritik bölgeleri etkileyen ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle hastalığın belirtileri tespit edildiğinde hızla tedaviye başlamak büyük önem taşıyor.

Siyah mantar hastalığı nedir?

Kara mantar (mukormikoz) oldukça nadir görülen bir enfeksiyondur ve genellikle toprakta, bitkilerde, gübrelerde ve çürük meyve ve sebzelerde bulunan mukoza küfüne maruz kalmaktan kaynaklanır.

Siyah mantar hastalığı nasıl tedavi edilir?

Bu küf sağlıklı bireylerin burunlarında da bulunabilir ancak kara mantar bulaşıcı değildir ve kişiden kişiye yayılmaz. Mantar sporları havada veya çevrede dolaşarak enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir. Literatürde zigomikoz olarak da bilinen bu hastalık genellikle beyin, sinüsler ve akciğerler gibi kritik bölgeleri etkilemektedir. Normalde vücutta bulunan bakteri ve mantarlar bağışıklık sistemi tarafından kontrol altında tutulur; Ancak bağışıklık sistemi zayıfladığında bu patojenler kontrolden çıkabilir.

Kara mantar hastalığının belirtileri nelerdir?

Siyah mantar hastalığının belirtileri şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • inatçı öksürük
  • Göğüs bölgesinde ağrı
  • nefes almada zorluk
  • Yüzün bazı bölgelerinde şişlik ve ödem
  • şiddetli baş ağrısı
  • Göğüslerde dolgunluk ve basınç hissi
  • Burun köprüsünde veya ağız çevresinde siyah lezyonlar
  • Karın bölgesinde ağrı
  • Bulantı ve kusma
  • Sindirim sisteminde kanama belirtileri
  • Dışkıda kan görmek
  • şiddetli ishal

Siyah mantar hastalığı nasıl tedavi edilir?

Siyah mantar hastalığının tedavi sürecinin merkezinde antifungal adı verilen fungisitler bulunur. Antifungal ajanlar vücutta enfeksiyona neden olan mantarların büyümesini engeller ve onları yok eder. Bu nedenle enfeksiyonun yayılımı kontrol altına alınabilir.

Siyah mantar hastalığını tedavi etmek için antifungal ilaçlar genellikle intravenöz veya ağızdan alınır. Tedavinin başlangıç ​​aşamasında, enfeksiyonu hızlı bir şekilde kontrol altına almak için yüksek dozda ilaçlar genellikle intravenöz olarak verilir. Bu ameliyat gerekirse burun, göz gibi bazı organ parçalarının alınmasını da kapsayabilir.

Operasyon sonrasında hastanın görünümünde çeşitli değişiklikler meydana gelebilir. Ancak bu tür adımlar, siyah mantar enfeksiyonunun yaşamı tehdit eden seviyelere ulaşmasını önlemek için gerekli olabilir. Dolayısıyla estetik kaygılardan ziyade yaşamı koruma amacı ile yapılan bu müdahalelerin önemini unutmamamız gerekiyor.

Türkiye’de kara mantar hastalığı mevcut mu?

Siyah mantar hastalığı Hindistan, Panama, İsrail, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu gibi bölgelerde sıklıkla bulunan bir enfeksiyondur. Bu hastalığa neden olan mantarların bu ekosistemlerde yaygın olduğu bilinmektedir. Hastalık yakın zamanda Irak’a da sıçramış ve geçmişte ülkemizde de görülmüştür. Bu nedenle risklerin farkında olmanız ve gerekli önlemleri almanız gerekir.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş