Çarşamba, Ekim 30

Sıcak, ilaçların dozunu da etkiliyor! – SAĞLIK

Vücut, yüksek sıcaklıklarda ısısını dengelemek için daha fazla çalıştığından, bu durum kalbin iş yükünü artırır ve kalp krizine yol açabilir! Acıbadem Dr. Şinasi Can Hastanesi (Kadıköy) Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ulaankhuu Batgerel “Yaz aylarında kalp krizi vakalarında artış yaşanıyor. Yeterli su tüketilmediği takdirde yüksek sıcaklık ve nem dehidrasyona neden olabilir. Bu kanın kalınlaşmasına ve kalbin daha fazla çalışmasına neden olur. Ayrıca sıcak hava kan damarlarının genişlemesine neden olarak düşük tansiyona, baş dönmesine ve bayılmaya neden olabilir. “Bu süreçler kalbin oksijen ihtiyacını artırarak kalp krizini tetikleyebilir” diyor. Kalp hastalarının bazı kurallara dikkat ederek sağlıklı bir yaz sezonu geçirebileceklerini vurgulayan Dr. Ulaankhuu Batgerel ise toplumda bazı kötü davranışların çok yaygın olduğunu ve bunun da kalp sağlığını riske atabileceği uyarısında bulunuyor. Kardiyoloji uzmanı Dr. Batgerel, yaz aylarında kalp sağlığını riske sokan en sık yapılan 4 hatayı anlattı, önemli uyarı ve önerilerde bulundu.

  • Yeterli su tüketmemek: YANLIŞ!

ASLINDA: Özellikle bu aşırı sıcaklarda vücuttaki sıvı dengesini korumak son derece önemlidir. Günde en az 2-2,5 litre su tüketmek dehidrasyonun önlenmesine yardımcı olur ve kalp sağlığını korur. Aksi takdirde dehidrasyon kanın kalınlaşmasına neden olur, kalbin iş yükünü artırır ve kalp krizine yol açabilir. Bu nedenle düzenli su tüketimi ihmal edilmemelidir.

  • Açık büfede diyeti ihmal etmek: YANLIŞ!

ASLINDA: Yaz aylarında ağır, yağlı yiyeceklerden kaçınmak, sebze, meyve ve lif açısından zengin, hafif, sağlıklı yiyecekler tüketmek kalp sağlığı açısından son derece önemlidir. Ancak özellikle yaz tatillerinde açık büfedeki yiyecek ve içeceklerin sınırsız olması nedeniyle diyet göz ardı edilebilmekte ve tatlı, tuzlu, hamur işi ve şekerli/alkollü içecekler tehlikeye davetiye çıkarabilmektedir. Bu nedenle kalp sağlığını tehlikeye atmamak için dikkatli olmak ve aşırıya kaçmamak büyük önem taşıyor.

  • İlaç dozunu ayarlamamak ve ısıya maruz bırakmak: YANLIŞ!

ASLINDA: Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ulaankhuu Batgerel “Birçok kalp hastası yaz aylarında ilaç dozajının doktor tarafından ayarlanması gerektiğini bilmiyor. Ancak yüksek sıcaklıklar ilaçların etkinliğini azaltabilir ve kalp sağlığını riske atabilir. Bu nedenle ilaçların doktor kontrolünde yaz şartlarına göre düzenlenmesi ve uygun koşullarda yani serin, kuru yerlerde saklanması büyük önem taşıyor.”

  • Yoğun fiziksel aktivite yapmak: YANLIŞ!

ASLINDA: Sıcak havalarda aşırı efor kalp üzerinde aşırı baskı oluşturur ve kalp krizini tetikleyebilir. Bu nedenle aşırı efordan ve doğrudan güneş ışığından kaçınmak, serin yerlerde kalmak ve sabah erken veya gece geç saatlerde egzersiz yapmak şarttır. Bu kurallara dikkat edilerek vücut ısısı kontrol altında tutulabilir ve kalp üzerindeki stres azaltılarak kalp sağlığı desteklenebilir. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber