Pazartesi, Eylül 16

Rusya, Ukrayna’ya düzenlediği büyük hava saldırısı sırasında Polonya hava sahasını “ihlal etti”

Pazar gecesi 200’e yakın füze ve insansız hava aracıyla Ukrayna’ya saldıran Rusya, ülkenin yarısından fazlasındaki enerji altyapısını hedef aldı.

REKLAM

Polonya, Pazartesi sabahı erken saatlerde Rusya’nın Ukrayna’yı bombalaması sırasında insansız hava aracının (İHA) hava sahasına girmiş olabileceğini duyurdu.

Drone olduğuna inanılan bir cismin Polonya topraklarına düşmüş olabileceği ve aramaların devam ettiği belirtildi.

NATO üyesi Polonya, 2022’de Polonya’nın güneyindeki Przewodow köyüne düşen ve iki kişinin ölümüne yol açan bir Ukrayna füzesinden bu yana hava sahası ihlalleri konusunda yüksek alarma geçti.

Rusya’nın haftalardır Ukrayna’ya yaptığı en büyük saldırı olduğuna inanılan son füze saldırısı Pazartesi gece yarısı başladı ve şafak vaktinden sonra da devam etti.

Rusya’nın Ukrayna’ya 100’den fazla füze ve 100’e yakın İHA’yla düzenlediği saldırıda en az 5 kişi hayatını kaybederken, ülkenin 15 bölgesindeki enerji tesisleri yarıdan fazlası vuruldu.

Araştırma çalışmaları devam ediyor

Polonya ordusunun operasyonel komutanlığı sözcüsü Jacek Goryszewski, Reuters’e verdiği demeçte, “Büyük olasılıkla bir insansız hava aracıydı, biz öyle düşünüyoruz çünkü uçuşun rotası ve hızı bunun kesinlikle bir füze olmadığını gösteriyor” dedi.

“Cisim yerde 100 asker ve helikopter tarafından arandı.”

Goryszewski, hava koşullarının görsel olarak tanımlanmasına izin vermemesi nedeniyle nesnenin Rusya’ya mı yoksa Ukrayna’ya mı ait olduğunun henüz belirlenmediğini söyledi.

Goryszewski gazetecilere verdiği demeçte, nesnenin Ukrayna’nın Chervonohrad kenti yakınlarındaki Polonya hava sahasına 04:43 GMT’de girdiğini ve radarların 05:00 GMT’de nesnenin izini kaybettiğini söyledi. Cismin Polonya hava sahasını terk etmiş olabileceğini belirten Goryszewski, herhangi bir patlama bildirilmediğini de söyledi.

Goryszewski ayrıca Ordunun nesneyi görsel olarak tanımlayamadığı için vuramayacağını ancak buna hazır olduğunu belirtti.

Polonya daha önce Ukrayna’ya düzenlenen saldırı nedeniyle uçakların ülkenin güneyinde havalandığını söylemişti.

Aralık 2023’te Polonya, bir Rus füzesinin hava sahasına girdiğini bildirdi. Nisan 2023’te kuzeydeki Bydgoszcz kasabası yakınlarındaki Zamosc köyü civarındaki ormanda askeri bir nesne bulunduğu belirtilmiş, daha sonra bunun bir Rus füzesi olduğu açıklanmıştı.

Mart 2023’te Polonya, Rusya’nın batı Ukrayna’daki hedeflere fırlatılan seyir füzesi ile hava sahasını ihlal ettiğini bildirdi.

Bir diğer NATO üyesi Romanya da, en son geçtiğimiz Temmuz ayında topraklarında Rus İHA’larına ait parçalar bulduğunu açıklamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom