Kamu Politikası Araştırma Enstitüsü’nün raporu, 4 Temmuz seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip olanların yalnızca yüzde 52’sinin sandık başına gittiğini ortaya çıkardı.
İngiltere’de 4 Temmuz seçimleri, oy kullanma hakkının 1928’de 21 yaşın üzerindeki tüm vatandaşlara tanınmasından bu yana en düşük yetişkin oy oranı oldu.
Kamu Politikası Araştırma Enstitüsü’nün (IPPR) raporuna göre, 4 Temmuz seçimlerindeki katılım oranı yüzde 52 ile 2001’den bu yana en düşük katılım oldu.
Rapora göre, kayıtlı seçmenlerin yalnızca beşte üçü oy vermek için sandık başına gitse de bu oran yetişkin nüfusun tamamıyla karşılaştırıldığında daha da düşük.
Ayrıca raporda, oy kullanmayanların parti kurmaları halinde büyük bir farkla kazanabilecekleri belirtiliyor.
İşçi Partisi seçimi kazandı ve lideri Keir Starmer’ı başbakan olarak atayarak Muhafazakar Parti’nin 14 yıllık iktidarına son verdi.
Rapor, seçim sonuçlarının yetişkinlerin yalnızca yarısı tarafından belirlendiğine dikkat çekiyor.
IPPR raporu aynı zamanda seçmenlerin büyük bir yüzdesinin yaşlı, varlıklı ev sahibi veya beyaz veya bunların birleşiminden oluştuğu seçim bölgelerinde seçmen katılımının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.
Raporda, 64 yaş üstü yetişkin oranının en yüksek olduğu bölgelerde seçmen katılım oranının ortalamanın yüzde 11 üzerinde olduğu, ulusal seçmenlerin çoğunluğunun katılım oranının ise ortalamanın yüzde 13 üzerinde olduğu belirtiliyor. . .
Raporda, etnik azınlıkların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde seçmen katılım oranının yüzde 7 civarında daha düşük olduğu belirtildi.
Müslüman vatandaşların yoğunlaştığı bölgelerde ise bu oran yüzde 10 daha düşük.
Raporda, “Basitçe ifade etmek gerekirse, Britanya demokrasisinde ‘sahip olanlar’, ‘sahip olmayanlar’dan çok daha yüksek sesle konuşuyor” ifadesine yer veriliyor.
Seçmen katılımının düşük olması nedeniyle İşçi Partisi’nin önümüzdeki hafta oy verme yaşını 18’den 16’ya düşürecek ve otomatik seçmen kaydını getirecek bir yasa tasarısını sunması bekleniyor.
IPPR, Birleşik Krallık’taki politikacılara oylamayı kolaylaştırma ve seçimlere katılabileceklerin uygunluk kriterlerini yenileme çağrısında bulundu.
Birleşik Krallık’ta seçmen katılımı konusunda uzun süredir endişeler olsa da, 14 yıldır iktidarda olan Muhafazakar hükümet, seçmenlerin oy kullanabilmek için fotoğraflı kimlik belgesi göstermelerini zorunlu kıldı.
Anketler, 4 Temmuz seçimlerinde yaklaşık 400 bin kişinin kimlikleri olmadığı için oy kullanamadığını gösteriyor.