Cumartesi, Temmuz 27

Endonezya’da yanardağ patlaması: 11 dağcı öldü, kayıp 12 dağcıyı arama çalışmaları durduruldu

Endonezya Volkanoloji ve Jeolojik Tehlikeleri Azaltma Merkezi tarafından yapılan açıklamada, 2.891 metre yüksekliğindeki Merapi yanardağının yaklaşık 3 kilometre yüksekliğe kadar kül püskürttüğü ve sıcak kül bulutlarının kuzeye doğru hareket ettiği bildirildi.

REKLAM

Endonezya’nın Sumatra adasının batı kesimindeki Merapi Yanardağı’nın patlamasının ardından başlatılan arama kurtarma çalışmaları kapsamında şu ana kadar 11 dağcının cesedi bulundu.

Kurtarma görevlisi Jodi Haryawan, kayıp diğer 12 dağcıyı arama çalışmalarının güvenlik nedeniyle geçici olarak durdurulduğunu söyledi.

Haryawan, Pazartesi günü bölgedeki 75 dağcıdan 11’inin cesedinin ve hayatta kalan üç kişinin cesedinin bulunduğunu bildirdi.

Endonezya Volkanoloji ve Jeolojik Tehlikeleri Azaltma Merkezi tarafından yapılan açıklamada, 2.891 metre yüksekliğindeki Merapi yanardağının yaklaşık 3 kilometre yüksekliğe kadar kül püskürttüğü ve sıcak kül bulutlarının kuzeye doğru hareket ettiği belirtildi.

Yetkililer alarm seviyesini ikinci en yüksek seviyeye çıkararak bölge sakinlerinin kratere 3 kilometre yaklaşmasını yasakladı ve lav tehlikesi konusunda uyarıda bulundu.

Jodi, bu sabah (4 Aralık Pazartesi) meydana gelen küçük bir patlamanın arama kurtarma çalışmalarının askıya alınmasına neden olduğunu kaydetti.

Yetkili, “Aramaya şu anda devam etmek bizim için çok tehlikeli” dedi.

Ayrıca Haryawan, Pazartesi sabahı erken saatlerde 49 dağcının bölgeden tahliye edildiğini ve birçoğunun yanık tedavisi gördüğünü de sözlerine ekledi.

“Pasifik Ateş Çemberi” volkanik ve sismik kuşağında yer alan bir Asya ülkesi olan Endonezya’da 127 aktif yanardağ bulunmaktadır.

Yetkililer, artan faaliyet nedeniyle birkaç haftadır Ocak ayından bu yana aktif olan Merapi Yanardağı’ndaki gelişmeleri yakından izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking