Dünya Meteoroloji Organizasyonu aşırı sıcaklarda kalp krizi ve ölüm uyarısında bulundu

0

WMO, “En çok dikkat gündüz maksimum sıcaklıklarına odaklanırken, özellikle savunmasız nüfuslar için en büyük sağlık riski gece sıcaklıklarından kaynaklanmaktadır” dedi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), sıcak hava dalgasının bu hafta Kuzey Yarımküre’de yoğunlaşmasıyla birlikte gece sıcaklıklarının artarak kalp krizi ve ölüm riskini artıracağı konusunda uyardı.

WMO, “En çok dikkat gündüz maksimum sıcaklıklarına odaklanırken, özellikle savunmasız nüfus için en büyük sağlık riski gece sıcaklıklarından geliyor” dedi.

WMO, Kuzey Amerika, Asya, Kuzey Afrika ve Akdeniz’deki sıcaklıkların günde 40 santigrat dereceyi (C) aşması muhtemelken, sıcak hava dalgasının hala erken aşamalarında olduğu konusunda uyardı. Bu, bazı bölgelerde gece sıcaklıklarının 30°C’ye ulaşabileceği anlamına gelir.

WMO danışmanı John Nairn, tekrarlanan gece sıcaklıklarının insan sağlığı için özellikle tehlikeli olduğuna, çünkü vücudun uzun süreli sıcaklar karşısında kendini koruyamayacağına ve bunun kalp krizlerine yol açabileceğine dikkat çekti.

Yüksek sıcaklıklar, güney Avrupa’da yaygın orman yangını uyarılarını ve sağlık uyarılarını tetikledi.

İspanya’nın meteoroloji ajansı Aemet, bu haftaki sıcak hava dalgasının “Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin büyük bir bölümünü etkileyeceğini” söyledi. Sıcaklıklar ülkenin güney kesimlerinde 42C’yi geçebilir ancak Çarşamba gününden itibaren düşmeye başlayabilir.

İspanya’nın La Palma adasında cumartesi günü çıkan orman yangınında yaklaşık 4 bin 600 hektar arazi ile 20’ye yakın ev ve bina yandı. Pazartesi günü daha hafif rüzgarlar ve daha serin hava, itfaiyecilerin yangını söndürmesine yardımcı oldu.

Yunanistan’da yangın alarmı

Yunanistan’da çıkan yangınlar, sıcakta kuruyan çam ormanlarında büyük hasara yol açtı. Kuzeydoğu Attika, Loutraki, Devenochoria ve Boetia’da kuvvetli bir rüzgar alevlerin yayılmasına yardımcı oldu.

Atina’nın hemen dışındaki iki sahil kasabasında çıkan yangınlar nedeniyle binalar yandı ve binlerce kişi tahliye edildi. Rüzgarların saatte 70 kilometreye ulaşması nedeniyle kıyı boyunca en az altı kasaba için tahliye emri verildi.

Yunan ordusuna bağlı askerler, uçaklar ve helikopterler, alevlerle mücadelede yaklaşık 200 itfaiyeciye destek veriyor. Güney Yunanistan ve Atina’nın büyük bir kısmı şu anda orman yangınları için en yüksek ikinci alarm seviyesinde.

İtalya’daki sağlık yetkilileri, Roma 18 Temmuz Salı günü 42 santigrat dereceye yükselen sıcaklıklara hazırlanırken sıcaklık uyarılarını artırdı. Sağlık Bakanlığı, ilçelerden yaşlıların ve savunmasız kişilerin tıbbi bakım almak için dışarı çıkmak zorunda kalmamaları için ev ziyaretlerini artırmalarını istedi.

Acil durumlarla başa çıkmak için hastanelere bile termik santral kurma çağrısı yapıldı. Roma’nın yerel su şirketinden gönüllüler ve yetkililer, insanları çeşmelere yönlendirmek ve şişelenmiş su dağıtmak için şehrin dört bir yanındaki 28 noktaya dağılacak.

İnsanlara 11:00 ile 18:00 saatleri arasında gölgede kalmaları ve doğrudan güneş ışığından kaçınmaları tavsiye edildi. Avrupa Uzay Ajansı’na göre, Avrupa’da şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık, Ağustos 2021’de İtalya’nın Sicilya’daki Sardunya adasında kaydedilen 48,8 santigrat derece ile önümüzdeki günlerde aşılabilir.

Ajans, Fransa, Almanya ve Polonya da dahil olmak üzere diğer ülkelerin de önümüzdeki günlerde aşırı sıcaklarla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

Bu hafta Yunanistan’da da sıcaklıkların artması bekleniyor. Cumartesi günü Atina’da sıcaklık 43 santigrat dereceye ulaşabilir. Ülkenin meteoroloji kurumu, Çarşamba gününden önce sıcaklıklarda fazla bir değişiklik beklemediğini söyledi.

Ancak Perşembe gününden itibaren ikinci bir sıcak hava dalgası ülkeyi vuracak ve anakaradaki minimum sıcaklıkları 43 santigrat dereceye çıkaracak.

Hafta sonu Atina Akropolü turistleri korumak için günün en sıcak saatlerinde ziyarete kapatıldı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku