Pazartesi, Eylül 16

DSÖ ‘yaz Kovid’i konusunda uyarmıştı! Uzman Türkiye’deki durumu anlatıyor… “Yeni salgınlar mutlaka gelecektir”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Kovid-19’un yeni varyantları “FLiRT” ve “LB.1″in dünyada hakim hale geldiğini duyurdu. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, şunları söyledi: “Amerika Birleşik Devletleri’nde LB.1 varyantı nedeniyle acile başvurularda yüzde 18, hastaneye yatırılan hastanelerde ise yüzde 13 artış oldu. Maalesef. Türkiye’de son yıllarda rutin testlerden vazgeçildi. Dolayısıyla Türkiye’de yeni varyantların olup olmadığını bilmiyoruz.” .

ATEŞ, KUSMA, İSHAL GİBİ BELİRTİLER GÖZLENİYOR

DSÖ, dünyada “FLiRT” ve “LB.1” adı verilen virüslerin iki yeni grubunun, Kovid-19 varyantlarının baskın hale geldiğini duyurdu. Yeni varyantlarda ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ağrısı, kusma, ishal, koku ve tat bozuklukları gibi belirtiler görülüyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, FLiRT varyantının ABD, Avrupa ve Asya’da test edilen ülkelerde hızla birinci sıraya yükseldiğini, LB.1 varyantının ise geçtiğimiz ayın başlarından itibaren ortaya çıkmaya başladığını söyledi. Ceyhan, “Covid-19 virüsünün yeni varyantlarının ortaya çıkması çok yanıltıcı ya da şaşırtıcı bir durum değil. Çünkü bu virüslerin özelliği bu ve bu koronavirüsler sık ​​sık mutasyona uğruyor. Dolayısıyla yeni varyantlar ortaya çıkıyor. bazı önlemler, yavaşlamanız gerekir.

“FLiRT VARYANTI LB.1 VARYANTI İLE DEĞİŞTİRİLECEK”

Germinal Kovid virüsü

FLiRT varyantı ilkbaharda ortaya çıktı ve hızla yaygın varyant haline geldi. FLiRT varyantı, hem Amerika Birleşik Devletleri’nde hem de Avrupa ve Asya’da, yani varyantların test ve analizini yürüten ülkelerde hızla birinci sıraya yükseldi. Ancak geçen ayın başlarında LB.1 dediğimiz yeni bir varyant ortaya çıkmaya başladı. Ne kadar yaygınlaşacağı ve ne kadar önemli olacağı henüz belli değildi. Bu yüzden WHO izleme listesindeydi. Geçtiğimiz hafta yapılan değerlendirmelerde FLIRT varyantına göre daha hızlı yayılma özelliğine sahip olduğunu gördük. “Görünüşe göre bu LB.1 varyantı önümüzdeki ay FLiRT varyantlarının yerini alacak” dedi.

“YENİ PANDEMİLER KESİNLİKLE GELECEK”

ÖKSÜRÜK4

Profesör. yeni varyantların risk grubundaki kişilerde ölümcül olabileceğini söyledi. Dr. Mehmet Ceyhan, şunları söyledi: “ABD’de geçen hafta, bir önceki ayın ilk haftasına göre acil başvurularda yüzde 18, hastaneye başvurularda ise yüzde 13 artış oldu. Tabii ki yok. Panik yapmak gerekiyor. 2000 yılında bu durumu herkes düşünüyor; dükkânlar, okullar, işyerleri kapanacak, ama bazı tedbirlerin devletin alması gerekiyor, bazıları da bireysel tedbirler.

KAPALI YERLERDE HIZLA BULAŞIR

Maskeni tak

Yaz aylarında vakalardaki bu artışın temel nedeni, yeni varyantlara ek olarak, havaların çok sıcak olması nedeniyle insanların dışarıya göre daha çok kapalı mekanlarda vakit geçirmesi. Özellikle kalabalık, kapalı ve havalandırmanın yetersiz olduğu yerlerde bu hastalığın çok kolay bulaştığını biliyoruz. Risk grubuna ait kişilerin bu tür ortamlardan mümkün olduğunca uzak durması gerekmektedir. Girmeleri gerekiyorsa, kendilerine bulaşmayı önleyen N95 maskelerini taşımaları ve böyle bir ortama girerken takmaları gerekiyor. El hijyenine yine dikkat etmeniz gerekiyor. Bireysel olarak bu önlemleri alırsak en azından mutasyonların yayılmasını ve yeni mutasyonların ortaya çıkmasını yavaşlatabiliriz. “Yeni bir salgın mı geliyor?” sorusu deprem gibidir, yeni salgınlar mutlaka gelecektir. “Bunu durduramayız” dedi.

“TÜRKİYE’DE GÖZETİM PLANLAMASI YAPILMALI”

virüs

Devletin alması gereken önlemlere dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Devletin bir hazırlık planının oluşturulması lazım, o plan da pandemi başladığında hemen devreye girebilecek bir plan olacak. Grip salgını için de böyle bir plan var. 4 yıldır yani bir süredir yapılmıyor. Ancak koronavirüs için henüz böyle bir plan oluşturulmadı. Bu çalışma genel olarak DSÖ’nün rehberliğinde yapılıyor. seferberlik düzeni, mesela o anda kim neyden sorumlu olacak, hangi bina, hangi araç kullanılacak.

Maalesef Türkiye’de son yıllarda rutin testlerden vazgeçildi. Bu nedenle Türkiye’de mevcut olmasına rağmen yeni bir çeşidini bilmiyoruz. Artık varyant analizleri yapılmadığı için hangi varyant olduğunu bilmiyoruz. “Türkiye’deki herkesi tarayın” demiyoruz; Ancak Türkiye’de şu anda hangi varyantın ön planda olduğunu, hangisinin yeni başladığını görmek için bir sürveyans planının hazırlanıp takip edilmesi gerekiyor. Bütün Avrupa ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Asya ülkeleri bunu yapıyor. Dünya genelinde turizmin bu kadar kontrolsüz olduğu, turist hareketlerinin bu kadar arttığı bu ortamda, bir yerde ortaya çıkan bir varyantın başka bir yere yayılmaması mümkün değil” dedi.

‘MEVCUT AŞILARLA AŞI OLDUĞUNU SÖYLEYEMİYORUM’

etkilemek

Risk grubuna yeterli aşının sağlanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, şunları söyledi: “Gidin, mevcut aşılarla aşılayın diyemem çünkü bunların etkisini kimse bilmiyor. Turkovac, Sinovac, Biontech gibi bunlar artık kullanılmıyor, bu yeni varyantlara karşı ne kadar etkili olduklarını kimse bilmiyor. Ancak teorik olarak düşünürsek pek bir etkisi olmuyor.” “Bunu kabul etmek zorundayız çünkü bunlar daha etkili olabilecek aşılarla ilişkili bağışıklığı bile aşabilen varyantlar. Bu yüzden kimseye bu aşılarla gidip tekrar aşı yaptırmasını önermiyorum” dedi.

pandemik öksürük maskesi

LB.1’in FLiRT ile aynı daldan olmadığını söyleyen Ceyhan, şöyle konuştu: “Kış aylarında vakaların artmasına neden olan JN.1 dediğimiz bir varyantın yavrusu gibi görünüyor. Bu varyantlarda virüs bulaşıyor. Bağışıklık sisteminin daha hızlı yenilmesi elbette çok önemli.” Yeni olduğu için çalışmalar devam ediyor. Bir mutant, yani kayıp olarak gördüğünüz bir mutantın oğlu ortaya çıkıyor ve yeni vaka artışına neden oluyor. Dolayısıyla bir doktor olarak kişi, Kovid-19 olup olmadığını bilemiyor. “Bilmiyorum çünkü bugünlerde çok fazla benzer vaka var” dedi. (DHA)

Dikkatli olun: Klimaların kabusunuz olmasına izin vermeyin!  Dikkatli olun: Klimaların kabusunuz olmasına izin vermeyin! “Sürekli onun etkisi altındayız.” Zatürreye kadar ilerliyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom