Evin en kirli yeri denince akla ilk gelen şey tuvalet, banyo ve hatta apartmanın merdivenleridir. Yaygın inanışın aksine, yapılan bir araştırma, uzun süre değiştirilmeyen yastık kılıflarının ve çarşafların mikrop içerdiğini ortaya çıkardı.
Örneğin yastık kılıfları en kirli tuvaletlerden 17.000 kat daha kirliyken, çarşaflar bir haftada banyo kapısı kolundan yaklaşık 25.000 kat daha fazla bakteri biriktirebiliyor.
DEĞİŞTİRİLMEYEN YATAKLARA DİKKAT EDİN
Göğüs hastalıkları uzmanı Prof., konuyla ilgili ATV Ana Haber’e açıklama yaptı. Dr. Ergün Tozkoparan şunları söyledi: “Çarşaflar, şilteler ve yastık kılıfları mikropların üremesine uygun bir ortam oluşturuyor. Bir de bu tür akar dediğimiz alerjiye neden olan bazı parazitler var. Ev tozu kaynağı, birikerek alerjik hastalıklara neden olabilir.
DEĞİŞTİRİLMEZSE SİZİ HASTA EDECEK
Bu bizim algılarımızla alakalı. Yani örneğin tuvalet temizlenmesi gereken bir yer ve biz onu düzenli olarak temizliyoruz. Ama yatak kısacası temiz pijamalarla yattım, sabah hiçbir şey olmamış algısıyla uyandım, o yüzden çarşafları en fazla, belki haftada bir yıkıyoruz. Yukarıda zaten bir yastık kılıfı olduğu algısı oluştu ama altına hiçbir şey girmedi.
“ASTIM ATAĞINI TETİKLEYEBİLİR”
Her şeyden önce hassas kişilerde astım ataklarını tetikleyebilir. Alerjik grip, üst solunum yolu alerjisi olan kişilerde hapşırma, burun akıntısı ve kronik öksürüğe neden olabileceği gibi nefes darlığı, hırıltı gibi belirtilere de yol açabilir. Alerjinin şiddetine göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir” dedi.