Cumartesi, Temmuz 27

Brezilya’da yeni dinozor türü keşfedildi: ‘Hızlı Farlow’un izi’

Brezilya’da Erken Kretase döneminde çölde yaşayan bir dinozor türü keşfedildi. Farlowichnus Rapidus’un benzersiz özelliği hızlı koşmasıdır.

REKLAM

Brezilya’da erken Kretase döneminde çölde yaşayan “hızlı hayvan” dinozor türü keşfedildi.

Jeolojik araştırmacılara göre, Farlowichnus Rapidus adı verilen yeni tür, 60 ila 90 cm boyunda, yaklaşık olarak bugün Brezilya ve Paraguay’da görülen Kariyama kuşu büyüklüğünde bir etoburdu.

“Hızlı Farlow’un işareti” anlamına gelen Farlowichnus Rapidus’un benzersiz özelliği, fosilleşmiş ayak izleri arasındaki mesafelerin aralığından açıkça görülmektedir. Bu onun hızlı bir koşucu olduğunu gösterir.

Jeoloji Araştırması, “Bulunan ayak izleri arasındaki büyük mesafeye bakıldığında, bunun antik kum tepelerinde koşan çok hızlı bir sürüngen olduğu sonucuna varılabilir” dedi.

Cretaceous Research bilimsel dergisinde yayınlanan araştırma, bu dinozorun ayak izlerinin bilinen dinozor ayak izleri arasında “benzersiz” olduğunu söylüyor.

Dinozorların fosil “izleri” ilk olarak 1980’lerde İtalyan rahip ve paleontolog Giuseppe Leonardi tarafından Sao Paulo eyaletindeki Araraquara’da bulundu.

1984 yılında Leonardi, Botucatu Formasyonu adı verilen eski bir kumul çölünün oluşturduğu bir grup kayada bulunan ayak izi örneklerinden birini Brezilya Yer Bilimleri Müzesi’ne (MCTer) bağışladı. MCTer paleontolog Rafael Costa, ayak izlerinin bilinen diğer dinozorlarınkinden farklı olduğunu söyledi.

Erken Kretase dönemi 100 ila 145 milyon yıl öncesini kapsıyordu. Bu dönemdeki sıcak iklim ve yüksek deniz seviyeleri, çok sayıda benzersiz ve çeşitli türün evrimine yol açtı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber Sunucu
meritking