Çarşamba, Ocak 22

Eğer kalbiniz sebepsiz yere farklı atıyorsa dikkatli olun! Sebebi bu hastalık olabilir

Kardiyoloji Anabilim Dalı Uzmanı. Nuri Cömert, aritmiler ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Aritmilerin genel olarak düzensiz ya da farklı kalp atışları olarak tanımlandığını ve genellikle normal kalp atışını sağlayan elektriksel iletim sistemindeki bozukluklarla ortaya çıktığını söyleyen Cömert, şöyle konuştu: “Kalp çok hızlı ya da çok yavaş atabiliyor ya da kalp atışları düzensiz olabiliyor. Aritmi farklı atımlar, hızlı atımlar, yavaş atımlar olarak algılanabilir. Genellikle aritmilerin çoğu zararsızdır ancak bazıları yaşamı tehdit eden durumlara neden olabilir. “Bu nedenle kalp atışlarında yaşam tarzını etkileyen farklılıklar olduğunu düşünen herkesin vakit kaybetmeden bir uzmana başvurması önemlidir.”

“STRES Aritmiye Sebep Olabilir”

Aritmiye neden olan faktörlerden birinin stres olduğunu vurgulayan Cömert, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sağlıklı yetişkinlerde kalp dakikada 60-100 kez atar ve bu atışlar belli bir sıra ile gerçekleşir. Bir kişinin normalde kalp atışlarını rahatsız edici bir şekilde deneyimlemesine “aritmi” denir. Örneğin normalde koşarken, merdiven çıkarken, heyecanlandığımızda veya duygusal stres altındayken kalp atış hızımızda bir artış fark ederiz. Ancak kişi sebepsiz yere kalp atışlarında farklılık hissediyorsa bu durum kalpte ritim bozukluğu olduğu anlamına gelebilir” dedi.

“ARİTMİYE NEDEN OLAN FAKTÖRLER”

kalp sağlığı

Exp. Dr. Generoso, koroner kalp hastalığı, kalp kapak hastalığı, daha önce geçirilmiş kardiyovasküler veya kapak ameliyatı sonrası, yüksek tansiyon, doğuştan kalp hastalığı (kalp delikleri, kapak sorunları), tiroid hastalığı, obstrüktif uyku apnesi, böbrek fonksiyon bozuklukları (elektrolit dengesizliği), bunlardan bazılarını sıraladı. ilaçlar ve takviyeler, kafein, nikotin veya ilaçlar gibi benzeri maddelerin tüketimi aritmiye neden olan faktörler olarak sayılabilir.

Cömert, “Aritmiye neden olan uygunsuz pacing odakları “radyofrekans ablasyonu” uygulanarak şöyle devam edilerek ortadan kaldırılabilir:

“Kalpteki yavaşlamalar iletim sisteminde bir tıkanmaya işaret edebilir ve bu durum sıklıkla tıkanıklığın düzeyine göre ilaçla ve takiple tedavi edilse de ciddi kalp tıkanıklıklarında kalıcı kalp pili tedavisi uygulanabiliyor. Kalp ritminin aniden anormal bir şekilde hızlanması ve kişinin bayılması durumunda, aritmiye neden olan uygunsuz uyarı odakları “radyofrekans ablasyonu” uygulanarak ortadan kaldırılabilir. Bazen aritmiler herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Başka nedenlerle test yaptıran kişilerde tesadüfen düzensiz kalp atışları da tespit edilebilir:

BELİRTİLER

kalp krizi, bayılma, bayılma

Aritmi semptomlarına değinen Cömert, şunları söyledi: “Kalpte farklı atış hissi, hızlı kalp atışı (taşikardi), yavaş kalp atışı (bradikardi), göğüs ağrısı, nefes darlığı hissi olabilir. Ayrıca anksiyete belirtileri, aşırı yorgunluk hissi, baş dönmesi veya sersemlik hissi, terleme, bayılma ve bayılma da eşlik edebilir.

Kişinin kalbinde bu tür değişiklikler hissettiği anda derhal en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi ve kalp elektrokardiyogramı (EKG) yaptırması gerekmektedir. Bu sayede çarpıntı anında çekilen EKG ile aritminin tipini belirlemek ve en uygun tedavi yöntemini seçmek mümkündür. Ancak çarpıntı sırasında EKG çekilmesi mümkün değilse, kalp ritminin belirli bir süre boyunca kaydedildiği ritim Holter incelemesi ile aritmi araştırması yapılır.

Cömert ayrıca astım ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan bazı ilaçların, aşırı çay ve kahve tüketiminin ve stresin aritmiye yatkın bireylerde tetikleyici etki oluşturabildiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Ailede ani başlangıç ​​öyküsü olan kişiler dikkatli kullanılmalıdır. aritmi açısından tarandı. İlerlemiş kalp yetmezliği ve kalp-damar hastalığının eşlik ettiği aritmiler daha ciddi sonuçlara yol açabilir” dedi.

“FARKLI TEDAVİ SEÇENEKLERİYLE Aritmiyi Ortadan Kaldırabilirsiniz”

doktor

Cömert son olarak aritmi tedavisine ilişkin şunları söyledi: “Ritim sorununun ciddiyetine göre ilaç tedavisi, kalp pili takılması ya da ablasyon gibi tedavi yöntemleri de buna dahildir. Tedavinin amacı yaşam kalitesini artırmak ve hayati riskleri ortadan kaldırmaktır. Kalp-sağlıklı bir yaşam tarzı, diyet ve düzenli yürüyüşler aritmileri tetikleyebilecek nedenlerin önlenmesinde yardımcı olabilir. İlaç tedavisiyle sonuçlanamayan ve genellikle kalbin kulakçık ve karıncıklarından kaynaklanan aritmiler, radyofrekans yöntemiyle, aritmiye neden olan odağın dondurulması veya yakılmasıyla giderilebiliyor. Bu yöntemin başarı oranı ritim sorununun türüne göre %70 ile %99 arasında değişmektedir. Özetle aritmiler doğru ve bütüncül bir yaklaşımla başarılı bir şekilde tespit edilip tedavi edilebiliyor.”

(İHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş