Cuma, Ocak 10

Trump'ın “Amerikan askerlerini Suriye'den çekecek misiniz?” sorusuna yanıtı: “Konu Türkiye”

ABD'nin seçilen Başkanı Donald Trump, Suriye'deki Amerikan askerlerinin durumunu “askeri stratejinin bir parçası” olarak tanımlarken Türkiye'ye atıfta bulundu.

REKLAM

20 Ocak Pazartesi günü Beyaz Saray'a dönmeye hazırlanan ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Florida'daki Mar-a-Lago villasında düzenlediği basın toplantısında Suriye'de konuşlu ABD askerleri hakkında konuştu.

Trump bir muhabire “Amerikan askerlerini Suriye'den çekecek misiniz?” diye sordu. “Size söylemeyeceğim çünkü bu askeri bir stratejinin parçası. Ancak bunun Türkiye ile ilgili bir durum olduğunu söyleyebilirim” diye devam etti.

“Suriye'de yaşananlara bakarsanız Rusya ve İran zayıfladı. (Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip) Erdoğan çok akıllı bir adam, adamlarını farklı şekil ve isimlerle oraya gönderdi. Onlar da gittiler ve orayı devraldılar.” değerlendirildi.

Sonraki bölümde Erdoğan için şunları söyledi: “O benim arkadaşım ve saygı duyduğum biri. Onun da bana saygı duyduğunu düşünüyorum.”

Koz Daha önce Beşar Esad'ın devrilmesine yol açan sürecin arkasında Türkiye'nin olduğunu iddia etmişti.

16 Aralık Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Erdoğan çok zeki ve sert bir adam. Türkiye çok fazla can kaybı yaşamadan düşmanca bir tavırla kontrolü ele geçirdi. Esad kasaptı. Çocuklara ne yaptığını gördük” dedi.

“Türkiye büyük bir güç ve Erdoğan da çok iyi anlaştığım biri. Büyük bir askeri güce sahipler.”

ABD'nin Suriye'de 2 bin askeri bulunuyor. ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Patrick Ryder, Aralık 2024'te yaptığı açıklamada, “Suriye'de yaklaşık 2.000 ABD askeri var ve bana açıklandığı gibi, bu ek kuvvetler, görev gereksinimlerini karşılamak için konuşlandırılan geçici rotasyonel kuvvetler olarak kabul ediliyor” dedi. Anahtar sayı 900 Amerikan askerinin daha olması.” “Uzun vadeli dağıtım için” dedi.

Ryder, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın devrilmesinden önce 2 bin Amerikan askerinin Suriye'de konuşlandırıldığını kaydetti.

Ne oldu?

Suriye'de 13 yıldır devam eden iç savaş, HTŞ ve diğer muhalif grupların son 12 günlük operasyonu sonrasında Esad ailesinin 54 yıllık, Baas Partisi'nin ise 61 yıllık iktidarının sona ermesiyle sona erdi.

Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib'de yer alan ve yaklaşık 4 milyon nüfusu yönettiği söylenen HTŞ tarafı, sabah saatlerinde Şam'da Suriye hükümeti ve ordusuna yönelik “saldırıya karşı caydırıcılık” kampanyası başlattı. Çarşamba Kasım. 27 Ocak'ta Türkiye'nin de desteklediği Suriye Ulusal Ordusu'nun (SMO) yardımıyla Rad'ul Udvan Harekatı başlatıldı.

Hızla ilerleyen muhalifler, 28 Kasım'da Halep'i Şam'a bağlayan otoyolu keserek, aynı gün 46. Alayın üssünü ve en az 8 köyü ele geçirdi.

29 ve 30 Kasım'da ülkenin ikinci büyük şehri Halep muhaliflerin elindeydi. Bu gelişmenin ardından Rus ve Suriye savaş uçakları, 2016 yılından bu yana ilk kez 2024 yılında muhaliflerin eline geçtiği düşünülen mevzileri bombaladı.

HTŞ kontrolündeki muhalif gruplar 4 Aralık'ta Hama'yı, 7 Aralık'ta Humus'u ve 8 Aralık'ta Esad'ın ülkeyi yönettiği Şam'ı ele geçirdi.

Bu gelişmelerin ardından Esad, Rusya'nın “insani nedenlerle” tanıdığı sığınma hakkı kapsamında ailesiyle birlikte Moskova'ya uçtu.

REKLAM

Asıl adı Ahmed Hüseyin el-Şara olan HTŞ lideri Colani, aynı gün Suriye devlet televizyonunda Esad'ı devirdiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş