Pazar, Ekim 6

“11 ilde 101 bin 254 konut hak sahiplerine teslim edildi”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve beraberindekiler, çalışmaları TOKİ ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Trabzon Caddesi’ndeki inşaatta incelemelerde bulundu.

Bakan Kurum, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde onların sorunlarıyla ilgilenen 14 milyon insanın hizmetkarı olduklarını, gece gündüz çalışarak sorunlarının çözümü konusunda kararlılıklarını ortaya koyduklarını söyledi.

Bu hizmet bilinciyle tüm tecrübelerini deprem bölgesine aktardıklarını ve seferberlik anlayışıyla çalışmaya çalıştıklarını belirten Kurum, bu anlamda vatandaşlarımızı bir an bile deprem bölgesinde bırakmadıklarını söyledi.

“Kahramanmaraş bizim için normal bir şehir değil”

Deprem bölgesinin inşası için sivil toplum kuruluşları, belediye başkanları, milletvekilleri ve valilikle sürekli istişarede bulunduklarını belirten Kurum, şöyle devam etti:

“Kahramanmaraş bizim için sıradan bir şehir değil. Bu şehir bizim tarihimizdir, kültürümüzdür, medeniyetimizdir, geçmişimiz geleceğimizdir ve Kahramanmaraş’ta attığımız her adımı bu büyük mirasa duyduğumuz saygı ve minnetle atıyoruz. Kahramanmaraş ve diğer illerimize bakın, 32 bin yeni ev ve iş yerimiz için Allah’a şükürler olsun ki, son 3 ayda 11 ilimizde 60 bin yeni konut inşaatına ve sahip olduğumuz deprem evlerimizin teslimlerine başladık. 6 Şubat’ta hem Kahramanmaraş’ta hem de diğer illerimizde teslimatları tamamlamış olmayı umuyoruz, vatandaşlarımıza verdiğimiz sözler çerçevesinde yıl sonuna kadar bu rakama ulaşacağız. En az 200 bin konutun ev ve iş yerlerinin deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza, ilgili sosyal yapıları, okulları, camileri ve yeşil alanları, hatta kaldırımlardaki taşları bile yıktık. Biz burada her detayı düşündük. “Anlayışla çözüp, 2025 yılı sonuna kadar teslim etmeyi hedefliyoruz.”

20 bin 764 ev ve işyeri meşru sahiplerine teslim edildi

Kurum, kentte şu ana kadar 20 bin 764 ev ve iş yerinin hak sahiplerine teslim edildiğini, merkez ve mahallelerde ise 25 bin 772 konutun inşaatının gece gündüz devam ettiğinin altını çizdi.

Bölgenin canlandırılması ve inşası için başlatılan çalışmaların 153 bin işçiyle hız kesmeden devam ettiğinin altını çizen Kurum, şöyle konuştu: “Türkiye’nin ve hatta dünyanın en büyük şantiyeleri olarak tanımlayabileceğimiz bu şantiyelerde, projeler bölgenin ihtiyaçları, bölgenin demografik yapısı ve Kahramanmaraş halkının istek ve arzuları doğrultusunda çalışmalar hızla hayata geçiriliyor. “Kahramanmaraş ve deprem bölgesi anlayışıyla burada istihdam ve üretim ileriye taşınıyor. yeniden ayağa kalkıyor. İnşallah bu hızla yılsonuna kadar Kahramanmaraşlı vatandaşlarımıza 11.501 yeni konutu teslim etmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Daha önceki ziyaretlerinde Onikişubat İlçesi’ne bağlı Altınova ve Hayrullah mahallelerinin sorunlarını çözme sözü verdiklerini hatırlatan Kurum, bu mahallelerde çalışmalara başladıklarını ve bu kapsamda Altınova’da yeni bir uydu kent kurmayı planladıklarını ifade etti.

Bakan Kurum, bu konuda ilgili kurumlarla istişarede bulunduklarını belirterek, şöyle konuştu: “Bu planlama sürecini hassasiyetle yürütüyoruz ve şu ana kadar burada 1.500 konutun inşaatına başladık. Geriye kalan 6 bin 493 konutun da ihalelerini tamamlayacağız. 20 Kasım’a kadar evlerin inşaatına burada devam edeceğiz” dedi. “Hayrullah ilçesinde toptancı sahasını da faaliyete geçireceğiz. Bu siteyi de yapacağımızı beyan ettik. 117 bağımsız bölümden oluşan toptancı sitesi için de ihaleye çıktık. Burada üretim, ticaret ve ihracat var.” dedi.

Kültür ve medeniyet öne çıkacak

Dulkadiroğlu ilçesindeki konutların inşaatı sırasında tarihe, kültüre ve medeniyete ışık tutacak çalışmalar yapma sözü verdiklerini hatırlatan Kurum, şöyle konuştu:

“Bu bağlamda bölgemiz Kahramanmaraş’ın bu anlamda en önemli değeri olan Kapalıçarşımız bizim için bir emanettir. Bu emaneti tüm gözlerimizle koruyacağımızın sözünü verdik ve emanetimiz için yarışıyoruz. Önümüzdeki hafta Kapalıçarşı’yı da bir sonraki ziyaretimizde 140 dükkânın da restore edilmesini ümit ediyoruz.” Her şey yolunda giderse Kapalıçarşı’nın yapım törenine Kahramanmaraşlı hemşehrilerimizle birlikte başlayacağız. İsa Divanlı mahallemizde 1003 konutumuz, 159. işyerimiz vardı, burayı ihaleye çıkaracağız ve 4 Kasım’da inşaatına başlayacağız. Kapalıçarşı’nın hemen arkasında bulunan demirci yerimizde gerçekten burada tüccarlarımız var. Depremin ilk anından itibaren onurlu duruşumuzu ve cesaretimizi gösterdik, daha önceki ziyaretimizde Kahramanmaraş’taki hemşehrilerimizle buluştuk ve onlara söz verdik. Demirciler Çarşısı projelerini hızlı ve hızlı bir şekilde hayata geçirerek burada sahip olduğumuz tarih ve kültürü yeniden canlandıracağız. İnşallah 26 Kasım’da demircilerimizin yerinin ihalesine çıkıp Demirciler Çarşısını restore edeceğiz” dedi.

Bakan Kurum, Emlak Konut Genel Müdürlüğü tarafından Doğukent İlçesi’nde ilk 3 etapta 4 bin 240 konut ve istihdam üretecek 4 etaplı projelerin hayata geçirildiğini ve 1. etap ihalesinin tamamlandığını belirtti. Yaklaşık 464 bağımsız bölüm ve 36 ticari üniteden oluşan projenin iş yerlerinin bugün hizmete açıldığı açıklandı.

Kentin heyecanla beklediği mikrosertifikasyon konusuna ilişkin Kurum, bu kapsamda bilim insanları tarafından gerekli değerlendirmelerin yapıldığını ve kamuoyuyla paylaşıldığını belirtti.

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sadece Bakanlığı değil, deprem bölgesindeki tüm afet mağdurlarını da kendilerine emanet ettiğinin altını çizdi.

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Vahit Kirişçi, Tuba Köksal, Mehmet Şahin, Ömer Oruç Bilal Debgici, AK Parti İl Başkanı Muhammet Burak Gül, il başkanı MHP Genel Başkanı Hüseyin Vahit Demiröz, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi ve Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Mehmet Akpınar ile ilgililer katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking