Perşembe, Eylül 19

Menisküs ve menisküs yırtığı nedir? Menisküs yırtığının belirtileri ve tedavisi

Günlük yaşamın çeşitli aktiviteleri sırasında kas-iskelet sisteminde değişen derecelerde yaralanma ve rahatsızlık meydana gelebilir. Özellikle bazı spor aktiviteleri zamanla eklemlere ve çevre dokulara zarar verebilir. Bu yaralanmalar arasında menisküs yaralanmaları ve yırtıkları toplumda en sık karşılaşılan sorunların başında gelmektedir. Menisküs yırtıkları genel olarak gençlerde ve sporcularda bulunsa da yaşlandıkça diz eklemindeki kıkırdak ve menisküs yapısının zayıflamasına bağlı olarak da oluşabilmektedir. Bu bağlamda “menisküs yırtığı nasıl iyileşir?” ve “Menisküs yırtığı iyileşebilir mi?” gibi soruların cevabını arıyoruz.

Menisküs nedir?

Menisküs, uyluk ve kaval kemiği arasında C şeklinde yer alan sert, elastik kıkırdak dokusudur. Diz ekleminde bulunan bu yapılar hareket sırasında kemiklerin birbirine sürtünmesini engelleyerek aşınma ve yıpranmayı önler. Ancak bu bölgeye uygulanan aşırı basınç menisküs yırtıklarına neden olabilir. Özellikle temas sporlarıyla uğraşan sporcularda menisküs yırtığı sık görüldüğünden bu tür sporlarla uğraşan kişiler risk altındadır.

Menisküs yırtığı nedir?

Menisküs yırtığı, dizin aşırı yüklenmesi, bükülmesi veya dönmesi nedeniyle oluşan diz kıkırdağının en sık görülen yaralanmalarından biridir. Bu durum diz eklemlerinde (özellikle iç ve dış bölgelerde) ağrı, şişlik, eklemde kilitlenme hissi, dizlerin tam olarak uzamaması veya bükülememesi, topallık gibi belirtilerle kendini gösterir.

Menisküs yırtığının belirtileri nelerdir?

Menisküs yırtığının belirtileri genellikle şişlik, ağrı ve diz ekleminden gelen seslerle kendini gösterir. Bu tür yaralanmalarda yoğun ağrı ve patlama hissi en çok göze çarpan belirtiler arasındadır.

Menisküs yırtığının belirtileri şunlardır:

  • Ödem nedeniyle diz şişmesi
  • Dizin bükülmesi ve hareket ettirilmesinde zorluk
  • Hareket sırasında diz ağrısı
  • Dizden hareket ederken sesi duyun
  • Dizin kilitlenmesi veya bir yerde sıkışma hissi

Menisküs yırtıklarına ne sebep olur?

Menisküs yırtıklarının sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sporda ani ve güçlü hareketler
  • Diz osteoartriti menisküsü zorlar
  • Diz çökmek, çömelmek veya ağır yük kaldırmak gibi eylemler
  • Yaşlanmaya bağlı olarak menisküs dokusunun zayıflaması

Menisküs yırtığı nasıl tedavi edilir?

Menisküs yırtıklarının tedavisinde geçmişte total menisektomi ameliyatları yapılıyordu; Bu işlemde menisküsün tamamı çıkarıldı. Ancak bu yöntemle tedavi edilen hastalarda 10-15 yıl içerisinde kıkırdak yüzeyinde ciddi hasar oluştuğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Diz menisküsünün koruyucu işlevi anlaşılınca tedavi yaklaşımları da değişti.

Günümüzde ağrı, tıkanıklık gibi belirtiler günlük yaşamı bozmaya devam ediyorsa ameliyat bir seçenek olarak değerlendirilmektedir. Peki yırtılan menisküs çıkarılmazsa ne olur? Yırtık, kıkırdakların aşınmasına ve ileride kireçlenmeye neden olur.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

okulturlari.org
Antalya Haber
meritking casibom giriş