Bu bitki halk arasında çörek otu, çörek otu ve bereket gibi isimlerle bilinmektedir. Çörek otunun doğal olarak yetiştiği bölgeler Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya’dır. Ayrıca Orta Doğu’nun Akdeniz Bölgesi, Hindistan, Pakistan, Suriye, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi birçok bölgede de yetiştirilmektedir. Çörek otu tohumları, karaciğerde A vitaminine dönüştürülebilen karotenler ve çeşitli mineraller açısından zengindir. Özellikle önemli bir kalsiyum, potasyum, fosfor ve demir kaynağıdır. Ayrıca A vitamini, B vitaminleri (B1, B2, B3, B6, B9) ve C vitamininin yanı sıra magnezyum, selenyum ve çinko gibi mineralleri de içerir. Farmakolojik çalışmalar çörek otu tohumlarının ve bileşenlerinin sağlık açısından çeşitli faydalarını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmalar çörek otu tohumunun antioksidan, antidiyabetik, antibakteriyel, antikanser, antifungal, antitümör, antikonvülsan, antiinflamatuar, antiülserojenik, hipoglisemik ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Pek çok derde deva olan çörek otu yağının inanılmaz faydalarıAntioksidan etkisiÇörek otu yağı, beyin ve kalpte anoksi ve iskemi, ateroskleroz, romatizma ve serbest radikallerin neden olduğu kanser gibi hastalıklarda lipid peroksidasyonunu azaltmak için kullanılır.Bağışıklık sistemi üzerindeki etkisiBağışıklık sistemi, vücudu hastalıklardan koruyan, patojenleri ve kanser hücrelerini yok eden bir savunma mekanizmasıdır. Bu sistemde bağışıklık sağlayan çeşitli hücreler bulunur. Çörek otu yağı özellikle timokinon içeriği nedeniyle bağışıklık tepkisinde rol oynayan T hücrelerinin ve fagositlerin sayısını artırabilmektedir. Ayrıca, bu bileşenler önemli bağışıklık sistemini destekleyici etkiler sağlar.Diyabet yönetimiDiabetes Mellitus, canlılarda yetersiz insülin üretimi veya insülin direnci nedeniyle kan şekerinin yükselmesiyle karakterize metabolik bir hastalıktır. Tip 2 diyabetli hastalarda insülin duyarlılığını artırabilir ve kan şekeri seviyesini dengeleyebilir. Kardiyovasküler sağlıkStabil koroner kalp hastalığı olan hastalarda çörek otu yağı alımı trigliserit, LDL, HDL ve toplam kolesterol düzeyleri üzerinde önemli bir rol oynar.Sindirim sistemi sağlığıBilimsel çalışmalar, çörek otu esansiyel yağı ve onun en önemli fenolik bileşenlerinden biri olan timokinonun, mide asidi salgısını, serbest asitliği, toplam asitliği ve ülser indeksini azaltarak mide ve bağırsak sistemindeki mukoza üzerinde koruyucu etkiler sağladığını göstermektedir. Ayrıca araştırmalar, çörek otu tohumu ekstraktı ve çörek otu esansiyel yağında bol miktarda bulunan timokinonun mide mukozasında histamin salınımını önemli ölçüde azalttığını, müsin içeriğini ve glutatyon seviyesini arttırdığını göstermiştir. Bu etkiler çörek otunun mide ve bağırsak sisteminde koruyucu ve sindirimi düzenleyici bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.Cilt sağlığına etkisiDiyete eklenen çörek otu yağının yaşlanma karşıtı etkiler sunduğu gösterilmiştir. Ayrıca çörek otu yağının antiinflamatuar etki sağlayarak sedef hastalığı ve Behçet hastalığı gibi hastalıkların prognozunda olumlu rol oynadığı gözlemlenmiştir. **Önemli Not**: Özellikle mevcut bir sağlık sorununuz varsa veya düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, çörek otu yağını kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmanız her zaman en doğrusudur. Ayrıca bitkisel yağların etkileri kişiden kişiye değişebildiği için bireysel ihtiyaçlar ve sağlık koşullarına göre değerlendirilmelidir. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–