Özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde hızla yayılması ve ölüme neden olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan edilen M pox virüsü, Burundi’den Afrika kıtasına da sıçradı. Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Kamerun, Gana, Liberya, Nijerya, Ruanda, Kenya, Fildişi Sahili ve Güney Afrika’da görülmüştür.
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul Havalimanı’nda virüse karşı bazı önlemler alındı. Hastalığın özellikle yaygın olduğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve çevre 11 ülkeden uçuşlar ile Türkiye’ye giriş yapan yolcular dikkatle takip ediliyor.
“İZOLASYON BÖLGELERİMİZDE ŞÜPHELİ VAKALARI BEKLEMEYE DEVAM EDİYORUZ”
AA muhabirinin havalimanındaki tedbirlere ilişkin sorularını yanıtlayan İstanbul Havalimanı Türkiye Hudut ve Sahil Sağlık Genel Müdürlüğü Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, DSÖ’nün hastalığı küresel ilan etmesinden sonra uçuşları izlemeye başladıklarını söyledi. acil durum.
İstanbul Havalimanı’nda 7/24 çalışan sağlık ekibinin bulunduğunu ve tüm denetimlerin titizlikle yürütüldüğünü vurgulayan Kavak, şöyle konuştu:
“Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden gelen uçakların kapısına gidip soruyoruz. Yolculuk sırasında hastalığı, döküntüsü, ateşi olan yolcu var mı diye kendimize soruyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye’den uçuşları da takip ediyoruz. Herhangi bir şüpheli durum durumunda, çevredeki 11 ülkeden online olarak bu uçaklarla ilgili gerekli bilgileri kontrol ediyoruz. Şu ana kadar İstanbul Havalimanı’nda herhangi bir maymun çiçeği vakasına rastlamadık. Olası olduğu düşünülen şüpheli yolcular zaman zaman gündemimize giriyordu. zamanında ve bu yolcuların muayenelerini yaptık, hiçbir yolcunun maymun çiçeği hastası olduğunu düşünmediğimiz için seyahat etmelerine izin verdik.”
Tanıda en önemli kriterin döküntü olduğunu belirten Kavak, şöyle konuştu: “Geçmişinizi sorguladık. Daha önce o bölgeden seyahat oldu mu veya o bölgeye gittiniz mi? Ateş belirtisi var mı, enfeksiyon var mı? Ayrıca, Lenf bezlerinin şişmesi bu hastalığın belirtisidir. Şüphelenilen vakaları ise “Onları izole alanlarımızda tutuyoruz, ardından sağlık ekiplerimiz testlerini yapıyor.”
Kavak, bu tür semptomları olan hastaların şüphelenilmesi halinde sağlık ekiplerinin önceden belirleyeceği hastaneye sevk edileceğini söyledi.
Sahada çalışan personelden konu hakkında kendisine çok sayıda soru geldiğini anlatan Kavak, İstanbul Havalimanı’nda tüm havacılık paydaşlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda hastalık hakkında bilgi verdiğini söyledi.
“SOLUNUM YOLUYLA BULAŞMADIĞI İÇİN BİRAZ DAHA RAHATIZ”
Kavak, bilimsel verilere göre hastalığın salgına dönüşme ihtimalinin şu an için bulunmadığını vurgulayarak, şu açıklamalarda bulundu:
“Dünya Sağlık Örgütü zaten açıkladı. Solunum yoluyla bulaşmadığı için biraz daha rahatız. En önemli korunma şekli yakın temastan kaçınmak ve bu tür lezyonları olan kişilere çıplak elle dokunmamaktır. Devlettir.” Bağışıklık sistemi zayıf olanların risk altında olduğunu belirten Prof. Dr. Ateş Kara, toplantıda çiçek aşısının o bölgede de yüzde 95 oranında koruyucu olduğunu belirtti. O bölgede aşılamanın hızlandığını duyun.
Havalimanlarında ve uçaklarda maske veya eldiven takma zorunluluğunun bulunmadığını belirten Kavak, sosyal medyada bu konuyla ilgili ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu kaydetti.
Temizlik personelinin sadece banyo gibi yerlerde eldiven kullanmasını tavsiye ettiklerini belirten Kavak, şöyle konuştu: “Havayolu personelinin uçağa binerken yolculara dikkat etmesini istiyoruz. Böyle bir sorunu olan bir yolcu varsa bunu yapmanızı istiyoruz. Yerel yetkilileri bilgilendirin. Yolculuk sırasında benzer semptomlarla hastalanan olursa lütfen hava trafik kontrol kulesine gidin.” “Onlardan bilgi vermelerini istiyoruz. Havaalanı çalışanlarının yaralı hastaları gördüklerinde bize bilgi vermelerini istiyoruz.” dedi. (AA)