Cezayirli boksör ayrıca “tüm dünya halklarına Olimpiyat Şartı’na uygun Olimpiyat ilkelerini destekleme” çağrısında bulundu.
Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’nda Kuzey Afrika ülkesi Cezayir’i temsil eden boksör Imane Khelif’in İtalyan mevkidaşı Angela Carini’den 46. saniyede çekilme kararı almasıyla uluslararası toplumda cinsiyet tartışması alevlendi.
Günlerdir tartışmaların odağında olan Cezayirli boksör sessizliğini bozdu.
Carini yarıştan sadece 46 saniye sonra emekli oldu ve kararın açıklanmasının ardından “Bu adil değil” diyerek Khelif’in elini sıkmadı.
İtalyan boksör daha sonra açılış maçında aldığı yumrukların ardından burnundaki şiddetli ağrı nedeniyle mücadeleyi bıraktığını belirtti.
Olay uluslararası öfkeye yol açtı ve Khelif’in yarışmaya uygunluğu sorgulanmaya başlandı.
“İnsanları yok edebilir”
Olayın ardından sessiz kalan Khelif, medyadaki çılgınlığın kendisini önemli ölçüde etkilediğini söyledi.
Arapça verdiği röportajda sporcu, “Tüm dünya halkını Olimpiyat Tüzüğü uyarınca Olimpiyat ilkelerini korumaya” çağırarak, cinsiyet tartışmalarının kendisine ne kadar zarar verdiğinin altını çizerek, bu fırsatı değerlendirerek kadınlara yönelik zorbalığa son verilmesini istedi. sporcular.
25 yaşındaki Cezayirli boksör, ailesinin de kendisi için endişelendiğini kabul ederek, zorbalığın “insanları mahvedebileceğini, insanların düşüncelerini, ruhunu ve zihnini öldürebileceğini ve insanları bölebileceğini” söyledi.
“Benim için endişeleniyorlar. Umarım bu kriz altın madalyayla sonuçlanır ve bu da verilecek en iyi tepki olur.”
Yıllardır boks yapmasına rağmen kendisiyle ilgili tartışmaların neden şimdi başladığını merak ettiğini söyleyen boksör, eğitim kampları için sık sık İtalya’nın güneyindeki Assisi kentine gittiğini ve Carini’nin kendisini uzun süredir tanıdığını söyledi. zaman.
“Antrenörler beni milli takımda gençliğimden beri tanıyordu ve onlarla antrenman yapıyordum. (İtalyan) boksör de beni çok iyi tanıyordu.”
Khelif’in antrenörü Mohamed Chaoua, Cezayir’de cinsiyet değişikliğine izin verilmediğini belirterek, şunları söyledi: “Gelişmekte olan bir ülkede bile bu operasyonlar pahalı. Eğer Imane’nin iddia ettiği ve hakkında suçlama yapılan kişiler gibi bunu yapacak parası olsaydı, karnını doyurabileceğini, ekmek ve kıyafet alabileceğini belirterek, “Diğer arkadaşları gibi yaşamayı tercih ederdi” dedi.
“Engeller motive ediyor”
Khelif, Macar Anna Hamori’yi yenerek yarı finale yükseldikten sonra gözyaşlarına boğuldu.
Röportajda performans motivasyonundan bahseden boksör, küçük yaşlardan itibaren “engellerin iradeyi motive ettiğine” inandığını söyledi.
25 yaşındaki boksör, tartışmaların kendisini kadınlar boksta Cezayir’in ilk Olimpiyat altın madalyasını kazanmaya çalışmaktan alıkoymasına izin vermeyeceğini söyledi.
Khelif, Olimpiyatlara katılmaya uygunluğu konusunda bir kargaşayla karşılaştıktan sonra Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne (IOC) verdiği destekten dolayı teşekkür etti. IOC Başkanı Thomas Bach’ın kendisine kişisel bir mesaj göndererek kendisini desteklediğini ve cesaretlendirdiğini de sözlerine ekledi.
Boksör, kendisini savunanlara da teşekkür etti. “Beni destekleyen herkese, tüm Cezayirli kadın ve erkeklere, tüm Arap dünyasındaki insanlara ve bana karşı bu şiddet içeren kampanyada yanımda duran tüm dünyaya teşekkür etmek istiyorum.”
Angela Carini de yakın zamanda cinsiyet tartışmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek Khelif’ten özür diledi.
Khelif’in Paris’teki bir sonraki maçı Taylandlı Janjaem Suwannapheng’e karşı olacak. Eğer tekrar kazanırsa Cuma gecesi altın madalya için mücadele edecek.